Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Σ.Ε.Υ.Τ.Κ.Ε. 3/10/2013 – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Συνάδελφοι,

Συνεδρίασε, με οριακή απαρτία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας την Πέμπτη 3/10/2013 (χωρίς πρακτικά για άλλη μια φορά). Μέσα από τον έναν εκπρόσωπό μας και με βάση όσα εισηγητικά ακούστηκαν από το Προεδρείο τοποθετηθήκαμε και καταθέσαμε προτάσεις πρωτοβουλίας και δράσης προς την εξής κατεύθυνση:
·                     Η πολυσυζητημένη ενιαιοποίηση συνδικαλιστικής δράσης και ενοποίηση των συλλόγων εργαζομένων (8 στον αριθμό) που δραστηριοποιούνται στην Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά, στην πράξη κι όχι στα λόγια. Θεωρούμε πως μια ενοποίηση συλλόγων δεν λύνει από μόνη της προβλήματα, ούτε αυτόματα επιδρά στη συνείδηση των εργαζομένων, όμως είναι ένα πρώτο βήμα, ένα εργαλείο για τη μείωση της πολυδιάσπασης και κατακερματισμού των χιλιάδων συναδέλφων μας, συμβάλλει στην ενότητα απέναντι στην ενιαία επίθεση που δεχόμαστε. Έστω κι ένας σύλλογος λιγότερος βοηθά. Γι’ αυτό και προτείνουμε στο Δ.Σ. να προβεί σε όλες τις απαραίτητες καταστατικές ενέργειες ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να προκηρυχθεί Γ.Συνέλευση με θέμα την ενοποίηση του Συλλόγου μας. Δεν αρνούμαστε την οποιαδήποτε πρόταση αποφασίσει η πλειοψηφία για Σύλλογο με τον οποίο θα συγχωνευτούμε. Οι όποιες δικαιολογίες για κωλυσιεργία σημαίνουν απλά ότι την ενότητα την υπηρετούμε στα λόγια, όχι στην πράξη.
·                     Για τα πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν την εργοδοτική επιθετικότητα (καταβολή μειωμένων επιδομάτων, απλήρωτη υπερωριακή εργασία με τη μορφή εκπαιδευτικών σεμιναρίων, αλλαγή στις αναλύσεις μισθοδοσίας): Οι νομικές ενέργειες, και αυτές που έγιναν και όσες ακολουθήσουν, μας βρίσκουν σύμφωνους. Όμως, ο ρόλος τους είναι πάντα συμπληρωματικός, επικουρικός. Το κύριο καθήκον κάθε Δ.Σ. είναι να βοηθά, να οργανώνει τους συναδέλφους ώστε οι ίδιοι να παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους. Πρέπει οι παρεμβάσεις να είναι μέσα στους εργασιακούς χώρους, να βοηθιούνται οι συνάδελφοι να ξεφοβηθούν, όχι να γίνει ανάθεση των προβλημάτων και των λύσεων, με τους εργαζόμενους αμέτοχους. Ας προβληματιστούμε για παράδειγμα: αν μία νομική ενέργεια δικαιωθεί, σε τι θα έχει συμβάλλει αυτό στο να πάει ένα βήμα εμπρός η συνείδηση των συναδέλφων; Αν, αντίθετα, δικαιωθεί η Διοίκηση, τότε τι; Έληξε η μάχη που δεν δόθηκε καν;
·                     Για όλους τους προηγούμενους λόγους, για απάντηση στην εφ’ όλης της ύλης επίθεση στα δικαιώματα, στη ζωή μας, που απαιτεί αγωνιστική δράση, καταθέσαμε γραπτή πρόταση για απόφαση, οργάνωση και συμμετοχή σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 23/10, όπως έχουν ήδη πράξει δεκάδες σωματεία, Ομοσπονδίες κι Εργατικά Κέντρα σε όλη την χώρα. 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Υπεύθυνοι επικοινωνίας:
ΑΘΗΝΑ: Τζιώκας Δημήτρης (εσ. 73348 – κιν. 6974046073)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μαντούδης Απόστολος (εσ. 33202 – κιν. 6973649588)