Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση του ΚΚΕ για την υποχρεωτική υπερωριακή απασχόληση στην Τράπεζα Πειραιώς

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Διαμάντω Μανωλάκου και Σπύρος Χαλβατζής σχετικά με την υποχρεωτική υπερωριακή εργασία των τραπεζοϋπαλλήλων στον όμιλο Πειραιώς.
Ερωτάται ο Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε η Διοίκηση του Ομίλου Πειραιώς να μην απασχολεί παράνομα τους εργαζόμενους, να καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση για την υπερωριακή τους εργασία και να προχωρήσει σε άμεση παρέμβαση το ΣΕΠΕ.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Για την υποχρεωτική υπερωριακή εργασία των τραπεζοϋπαλλήλων στον Όμιλο Πειραιώς.
Η ισχυροποίηση των τραπεζικών ομίλων συνδέεται με την επιδείνωση των όρων εργασίας και ζωής των τραπεζοϋπαλλήλων. Την ώρα που η ανακεφαλαιοποίηση με κρατικό χρήμα είναι σε διαρκή εξέλιξη, οι ετήσιες αποδοχές των τραπεζικών υπαλλήλων μειώθηκαν κατά 9,5% βάσει της νέας ΣΣΕ και χιλιάδες οδηγούνται εκτός εργασίας μέσω των "εθελούσιων".
Ο Όμιλος Πειραιώς τον τελευταίο χρόνο απορρόφησε 5 τράπεζες (ΑΤΕ, Κύπρου, CPB, Ελληνική, Millenium). Με αφορμή την ενοποίηση συστημάτων και λειτουργιών, οι εργαζόμενοι στο ελληνικό συγκρότημα της πρώην τράπεζας Κύπρου σε καταστήματα και κεντρικές υπηρεσίες καλούνται σε υποχρεωτικά εκπαιδευτικά σεμινάρια, που αφορούν την εργασία τους, σε ώρες και μέρες (Σάββατο) εκτός του νόμιμου συμβατικού ωραρίου. Υποχρεώνονται καθημερινά σε εργασία, πέραν του ωραρίου, που αφορά την επερχόμενη μετάπτωση συστημάτων. Ενημερώθηκαν, ακόμη, ότι θα απαιτηθεί η εργασία τους και το τριήμερο αργίας 26-28/10 όταν ολοκληρώνεται η ενοποίηση.
Η παραπάνω αντεργατική διαδικασία προηγήθηκε στους εργαζόμενους της ΑΤΕ (εκπαίδευση, υπερωρίες, εργασία το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος) και θα ακολουθηθεί και σε εκείνους από τις πρώην τράπεζες MarfinEgnatia (CPB) και Millenium, όπως ενημερώνονται προφορικά και ηλεκτρονικά.
Η τακτική αυτή γενικεύεται σε όλους τους τραπεζικούς  ομίλους και δεν έχει να κάνει με έκτακτες καταστάσεις. Οι τραπεζίτες καταπατούν και παραβιάζουν ό,τι έχει απομείνει ως νομοθετημένο δικαίωμα για τους εργαζόμενους.
Όλα τα προηγούμενα καταγγέλλονται τόσο από εκπροσώπους εργαζομένων, όσο και από τους ίδιους τους εργαζόμενους και επιβεβαιώνονται από την καθημερινή πραγματικότητα. Έως τώρα η Διοίκηση της Τράπεζας αρνείται τον αληθινό υποχρεωτικό χαρακτήρα της υπερωριακής εργασίας και αρνείται την καταβολή των δεδουλευμένων, όπως έχει διευκρινίσει σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους εργαζομένων. Ο ΣΕΠΕ μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει σε καμία ουσιαστική παρέμβαση παρά τις καταγγελίες των Συλλόγων των εργαζομένων στο χώρο.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:
  • Η Διοίκηση του Ομίλου Πειραιώς να μην απασχολεί παράνομα τους εργαζόμενους.
  • Να καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση για την υπερωριακή τους εργασία.
  • Να προχωρήσει σε άμεση παρέμβαση το ΣΕΠΕ».