Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση των παρατάξεων ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ CPB

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡ.ΠΕΙΡΑΙΩΣ –
 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ CPB


Απρίλιος 2014

 Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των 6 τραπεζών χαρακτηρίστηκε από ένταση των αυθαιρεσιών της διοίκησης και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων (ξήλωμα ωραρίου, κατάργηση δικαιωμάτων, μειώσεις μισθών κ.α.).

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 6 σύλλογοι εργαζομένων στο χώρο, το  διευθυντικό δικαίωμα και η εργοδοτική αυθαιρεσία, δε συναντούν κανένα εμπόδιο. Οι  πλειοψηφίες που ελέγχουν τους 3 Συλλόγους  (Πειραιώς, CPB, Ελληνικής) που προχωρούν σε ενοποίηση είναι άφαντες από τους χώρους δουλειάς, απούσες από τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους συναδέλφους εδώ και καιρό. Εξάλλου δεν είναι αυτό,  τα προβλήματα των εργαζόμενων δηλαδή, οδηγός τους για την ενοποίηση.

Είναι προφανές ότι έρχονται να εξυπηρετήσουν τα σχέδια της εργοδοσίας, ώστε να δημιουργήσει και να ελέγξει ένα Σύλλογο μαμούθ με φιλοεργοδοτικό προσανατολισμό μπροστά στην κλιμάκωση της επίθεσης που δρομολογεί στα δικαιώματά μας. 

Αν και δεν είναι το αντιπροσωπευτικό σωματείο στον χώρο εξακολουθούν να παραμένουν το αποκούμπι της εργοδοσίας. Γιατί άραγε;
Μήπως γιατί εξασφαλίζουν καλύτερα τα εργοδοτικά συμφέροντα διασπώντας και κρατώντας τους εργαζόμενους μακριά από τη συμμετοχή και καλλιεργώντας μεθοδευμένα τον ατομισμό και την ηττοπάθεια; Ποια ενότητα ευαγγελίζονται όταν αποκλείουν από την ενημέρωση συστηματικά ακόμα και τα υπόλοιπα μέλη των Διοικητικών τους Συμβουλίων  εκτός από τις παρατάξεις τους; Οι δήθεν αδέσμευτοι συνδικαλιστές παραμένουν βαθιά εξαρτημένοι από τα συμφέροντα του εργοδότη πάνω απ’ όλα και ο ρόλος τους είναι να «δέσουν» ιδεολογικά τους εργαζόμενους χειροπόδαρα στο άρμα της εργοδοσίας.

Τρανή απόδειξη αποτελεί  η δήθεν αποδοχή τους ως κοινωνικού εταίρου από τη διοίκηση για να αποσπάσουν μια «θολή» συμφωνία (αφού σε τίποτα δε δεσμεύεται η εργοδοσία), η οποία δεν κοστίζει επί της ουσίας τίποτα στον εργοδότη, αλλά μάλλον βάζουμε οι εργαζόμενοι από τη τσέπη μας(μείωση επιδόματος teller, εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα ING). Παράλληλα οι πάσης φύσεως παράνομες υπερωρίες βαφτίζονται υπερπροσπάθεια, ανοίγει ο δρόμος για νομιμοποίηση κι άλλων οικειοθελών παροχών και βέβαια ισχυροποιείται με τη σύμφωνη γνώμη των τριών  προεδρείων το διευθυντικό δικαίωμα. 

Συνάδελφοι, προφανώς για τα προεδρεία Πειραιώς, Ελληνικής, CPB,  κοινές πολιτικές και αντιλήψεις  που τους ενώνουν είναι η αφοσιωμένη εξυπηρέτηση των εργοδοτικών συμφερόντων.  Στην ίδια ρότα θα κινηθούν αυτές οι πλειοψηφίες και το επόμενο διάστημα προκειμένου να να σπείρουν την απογοήτευση στις γραμμές των εργαζομένων και να συνδράμουν το έργο της εργοδοσίας στην αντεργατική λαίλαπα, που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Μόνον η ενεργοποίηση των ίδιων των εργαζομένων μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια. Τα χρονικά όρια στενεύουν. Κανένας εφησυχασμός. Καμιά συνδικαλιστική μεσιτεία δεν μπορεί να βγάλει το σύνολο των εργαζομένων από το αδιέξοδο αν δεν παραμερίσουν τη συστηματική  αποχή,  τον ατομισμό, τη λογική του «καλού παιδιού» στον εργοδότη.

Εμείς συνεχίζουμε τη συνεπή  αγωνιστική  πορεία μας κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες (αποκλεισμού, με συνεχείς παραβιάσεις του καταστατικού του Συλλόγου κ.α)  υποστηρίζοντας σταθερά την ανάγκη να αλλάξει η γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής,  που χαρακτηρίζει την  ηγεσία του σωματείου μέχρι σήμερα. Ο ενδοτισμός του σωματείου όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει πλουσιότερο τον εργοδότη και φτωχότερους τους εργαζόμενους . Αυτήν την πορεία πρέπει να αλλάξουμε. Ο δρόμος διεξόδου για τους εργαζόμενους περνάει μέσα από την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο, με την ενοποίηση όλων των Συλλόγων στον όμιλο, μέσα από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και τη δημιουργία ενός μαχητικού Συλλόγου. Φτάνει πια η λογική της δήθεν εταιρικής ομοψυχίας, του κοινού καλού εργοδότη-εργαζομένων. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι δεν πάμε μαζί στο ταμείο εμείς και τα ακριβοπληρωμένα στελέχη τους,  ούτε ράβουμε τις ίδιες τσέπες με τους μεγαλομετόχους.  Αυτή η λογική της ταξικής συνεργασίας  μας κατάντησε «ουρά» της εργοδοσίας, νεόπτωχους εργαζόμενους και μας οδηγεί στην χρεοκοπία. Εμείς μπορούμε χωρίς αυτούς, αυτοί δεν μπορούν χωρίς εμάς να αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Με αυτό το πλαίσιο  ρήξης με την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία,  με το συνδικαλισμό της υποτέλειας και της υποταγής στα συμφέροντα του εργοδότη, σας καλούμε
στη γενική συνέλευση του Συλλόγου στις 26 Απρίλη και  λέμε:
«δίνουμε το χέρι, σε όποιον θέλει να  σηκωθεί...».

Με αυτό το πλαίσιο σας καλούμε κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία να πάρετε μέρος στην απεργία στις 9 του Απρίλη.

Όσον αφορά τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης των 3 συναδέλφων από τη Πρωτοβουλία θα θέλαμε να προβούμε σε τρία μόνο σχόλια:
  1. να γνωστοποιήσουν οι «ανεξάρτητοι» συνάδελφοι ποιά παράταξη στήριξαν με τη ψήφο τους στο τελευταίο συνέδριο της ΟΤΟΕ.
  2. Δεν νομίζουμε ότι η επιστροφή τους στην αγκαλιά του εργοδοτικού συνδικαλισμού συνιστά ενεργητική και μαχητική συνδικαλιστική στάση! Μάλλον  «άρωμα» συμβιβασμού και ενσωμάτωσης αποπνέει το να γλείφει κανείς εκεί που πριν έφτυνε.
  3. Η Πρωτοβουλία και μέσα από την ενοποίηση της με την παράταξη της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ της CPB ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ. Μπαίνουμε μπροστά στη μάχη για ένα σωματείο για όλους τους εργαζόμενους στην Πειραιώς με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζόμενων και όχι του εργοδότη και σε αυτή τη μάχη σας καλούμε να μας ενισχύσετε, με τη συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιό μας, με την ψήφο σας στις εκλογές.

Τέλος, καλούμε το σύνολο των εργαζομένων να προβληματιστεί με το τι κρύβει το μοδάτο «κουστουμάκι» του ανεξάρτητου, αδέσμευτου και ακομμάτιστου υποψήφιου, που ακολουθείται από αρκετούς χρεοκοπημένους ιδεολογικά συνδικαλιστές και όχι μόνον. Τι θέλουν άραγε να κρύψουν οι δήθεν ανεξάρτητοι συνδικαλιστές με τις «διπλές ταυτότητες»;  

ΣΠΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ, ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΛΑΝΤΕΥΣΕΙΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ  9 ΑΠΡΙΛΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ ΣΤΙΣ 10πμ.
ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ