Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

Εκλογική διακήρυξη ΕΣΑΚ - Ενωτικού Συλλόγου (ΜΑ-ΘΡΑ)

ΕΣΑΚ
ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
(Υποστηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ.)
*
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ ΦΙΛΙΤΣΑ – ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΖΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΛΕΦΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΑΘΗΝΑ
ΠΑΠΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ – ΑΘΗΝΑ
*
Είτε με ανάπτυξη είτε με κρίση, η πίτα των κερδών των λίγων μεγάλωσε, αλλά οι εργαζόμενοι φτώχυναν.
Μειώσεις μισθών. Αβάσταχτοι Φόροι και χαράτσια. Κατεδάφιση του ασφαλιστικού. Χιλιάδες ώρες απλήρωτης εργασίας - Διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών για μείωση του «κόστους εργασίας». «Εθελούσιες» απολύσεις με το πιστόλι στον κρόταφο και «Sabbatical».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε «χρυσά κουτάλια» για τους τραπεζίτες, αλλά μαστίγιο για τους εργαζόμενους.
Την «ανάπτυξή» τους τη στηρίζουν στα μόνιμα μνημόνια, στο συνεχές κυνηγητό των εργαζόμενων.
Όποιος κι’ αν είναι στην κυβέρνηση, τα μέτρα θα χειροτερεύουν μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (που δεν αλλάζει με καμιά διαπραγμάτευση), όσο ατμομηχανή της οικονομίας είναι οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι.
Οι τραπεζίτες εισέπραξαν τα δάνεια της τρόικας που πληρώνει ο λαός με μειώσεις μισθών, απολύσεις, φόρους, κατάργηση δικαιωμάτων σε υγεία - παιδεία.
Καταργούν την ασφάλιση (σύνταξη και υγεία). Απελευθερώνουν απολύσεις. Καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, τις τριετίες σ’ όσους βρεθούν κάποια στιγμή άνεργοι, το δικαίωμα στην απεργία. Γενικεύουν τις ατομικές συμβάσεις εργασίας.
Μέσα σε λίγους μήνες ξεφορτώθηκαν χιλιάδες συναδέλφους με «εθελούσιες» απολύσεις.
Απαίτησαν τα μνημόνια να καταργήσουν κανονισμούς εργασίας, τη μόνιμη εργασία, δικαιώματα.
Γενικεύουν την ελαστική – φθηνή εργασία χωρίς δικαιώματα. Αντικαθιστούν τους παλιούς –ακριβούς, με νέους με μισθούς – ξεφτίλα και σκυμμένο το κεφάλι.
Ο φόβος μας είναι όπλο στα δικά τους χέρια. Δεν μας ωφέλησε, δεν τους σταμάτησε.
Είναι πολλές χιλιάδες αυτοί που έμειναν σιωπηλοί, όμως έχασαν τα πάντα.
Πιστεύει κανένας ότι άμα τελειώσει το μνημόνιο, αν αλλάξει η κυβέρνηση, θα γυρίσουμε πίσω σε όσα γνωρίσαμε, θα σταματήσει η επίθεση εναντίον μας;
Αν δεν τους σταματήσουν οι εργαζόμενοι, δεν έχουν σταματημό. Θα διαλύσουν πλήρως τις ζωές μας.
ΤΩΡΑ να αλλάξουμε την κατάσταση. Να σηκώσουμε κεφάλι. Υπάρχει κι’ άλλος δρόμος. Δεν είναι ανίκητοι.
.
Σ’ αυτή τη βάρβαρη επίθεση οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος δεν στάθηκαν στο πλευρό των εργαζόμενων αλλά της εργοδοσίας. Δεν ήταν η λύση αλλά μέρος του προβλήματος των εργαζόμενων.Καλλιεργούν τη λογική του «μικρότερου κακού» που ανοίγει την πόρτα στο μεγαλύτερο.
Συμφώνησαν σε μειώσεις μισθών και εργοδοτικών εισφορών, στην κατεδάφιση των ταμείων, συμφώνησαν στην ελαστική εργασία, στη βαρβαρότητα διαρκείας κατά των νέων εργαζόμενων.
Υπονόμευσαν τους αγώνες. Προκήρυσσαν απεργίες στα λόγια, δεν έκαναν τίποτα για την επιτυχία τους.
Οι απεργίες δεν γίνονται από τα γραφεία αλλά μπροστά στις πόρτες της Τράπεζας, με περιφρούρησή της, όπως κάνει το ΠΑΜΕ και στην τράπεζα Πειραιώς.
Μνημονιακοί (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και αντι-μνημονιακοί (Αυτόνομη Παρέμβαση) υπέγραψαν συμβάσεις με μειώσεις μισθών σε διάφορους κλάδους. Σταμάτησαν τον αγώνα για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ.
Στον ΕΝΩΤΙΚΟ αυτές οι δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ) συνεργάζονται σε «ενότητα» απραξίας.
Ποτέ δεν «έκαψαν» τις κομματικές τους ταυτότητες. Απλά σήμερα αλλάζουν κομματική ομπρέλα: Όσοι έστησαν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό του ΠΑΣΟΚ και στήριζαν τις προδοτικές ηγεσίες της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ, μετακινούνται πάλι εκεί που φυσάει ο αέρας της εξουσίας. Χωρίς να αλλάζουν σε τίποτα την ουσία της πολιτικής τους. Συνεχίζουν να στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Με μια κοινή συμφωνία: να αφήσουν ήσυχη την Τράπεζα στο έργο της.
Όταν βρεθήκαμε μπροστά στον άθλιο εκβιασμό «ή μείωση μισθού ή εκ περιτροπής εργασία», φοβισμένοι αρκέστηκαν σε μια ανακοίνωση. Θυμούνται τις χιλιάδες απλήρωτες υπερωρίες λίγο πριν τις εκλογές.
.
Την ίδια ώρα η ΕΣΑΚ, το ΠΑΜΕ κάλεσαν τους συναδέλφους να κατεβάσουν τα μολύβια, να κατέβουν στο δρόμο (χωρίς απεργιακή απόφαση), να αντισταθούν. Και εκατοντάδες συνάδελφοι σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα κατέβηκαν (παρά την αντίδραση της πλειοψηφίας του Συλλόγου που μιλούσε για κομματικά υποκινούμενη κινητοποίηση) και σταμάτησαν προσωρινά την επίθεση της εργοδοσίας.
Σήμερα, αυτοί οι απόντες έχουν το απύθμενο θράσος να κατηγορήσουν την ΕΣΑΚ σαν εργοδοτική.
Γιατί η ΕΣΑΚ επιδιώκει να χαλάσει τη σύμπλευση του συνδικαλισμού με τις επιθυμίες της εργοδοσίας: Με την εμμονή των δυνάμεων αυτών στη διάσπαση σε πολλούς συλλόγους για να κάνει τη δουλειά της η εργοδοσία. Το διαίρει και βασίλευε είναι δόγμα της εργοδοσίας, όχι των εργαζόμενων.
.
Ο ΕΝΩΤΙΚΟΣ Σύλλογος κάθε χρόνο μικραίνει. Μείναμε πια 600 μέσα στους 14.000 συναδέλφους του Ομίλου. Σύμφωνα με το νόμο κουμάντο κάνει ο μαζικότερος σύλλογος, ο Σύλλογος της Πειραιώς, που είναι πλήρως παραδομένος στην εργοδοσία. Αυτός μπορεί να υπογράψει συμβάσεις που αφορούν και όσους είναι μέλη των άλλων Συλλόγων. Όλοι οι υπόλοιποι μένουν αντικειμενικά σιωπηλοί.
Αυτοί που κλίνουν την ενότητα σε όλους τις πτώσεις αρνούνται την ένωση ακόμα και των συλλόγων όπου κυριαρχεί η δική τους συνδικαλιστική παράταξη (Αυτόνομη Παρέμβαση), δηλαδή στους συλλόγους ΑΤΕ, Κύπρου, ΕΝΩΤΙΚΟΣ. Αρνούνται να δημιουργηθεί ο πόλος που δεν θα επιτρέψει στην εργοδοτική πλειοψηφία του Συλλόγου της Πειραιώς να κανονίζει κατά τα συμφέροντα της Τράπεζας. Αρνούνται ό,τι αρνείται και η εργοδοσία: την ενότητα όλων των εργαζόμενων σε ένα σωματείο.
Η πλειοψηφία του Συλλόγου «πουλάει» το παραμύθι ότι αν ενωθούν οι δύο Σύλλογοι της Τράπεζας, θα χάσουμε τον Οργανισμό. ΨΕΜΑΤΑ. Αυτός κινδυνεύει από τα μνημόνια.
Μιλάει για «ενότητα» αλλά διασπά τους εργαζόμενους που έχουν τα ίδια συμφέροντα, με κομματική τους επιλογή (είτε όταν ήταν ΠΑΣΟΚ, είτε τώρα που μεταμφιέστηκαν σε ΣΥΡΙΖΑ) να αφήσουν ήσυχο τον όμιλο Πειραιώς να κάνει παιχνίδι με την εργοδοτική πλειοψηφία του μεγαλύτερου Συλλόγου, με αντάλλαγμα τη διατήρηση των συνδικαλιστικών θέσεων.
Στη διάρκεια της κινητοποίησης ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία, εκατοντάδες συνάδελφοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη υπέγραψαν κείμενο υπέρ του ενός σωματείου. Η πλειοψηφία του ΕΝΩΤΙΚΟΥ Συλλόγου αρνήθηκε την πρόταση της ΕΣΑΚ να αποφασίσουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι, να γίνει δημοψήφισμα.
Εκμεταλλεύονται το όνομα του Συλλόγου για να τον εξαφανίσουν.
Σήμερα οι ίδιοι οι συνάδελφοι, ανεξάρτητα πού ανήκουν ιδεολογικά ή πολιτικά, να στηρίξουν την επιλογή της ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
*
ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ – ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ
ΕΣΑΚ
*
Υ.Γ. Για κάθε πρόβλημα στην ψηφοφορία (απουσία ψηφοδελτίων της ΕΣΑΚ, ανοιχτή ψηφοφορία κ.λπ. επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της ΕΣΑΚ Ζαριανόπουλο Σωτήρη 6972 717236).