Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΡΦΙΝ-ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΕΣΕΤΠ (πρώην ΣΕΜΕΤ) ΣΤΙΣ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ!

Συνάδελφοι,

Η άποψή μας ήταν και είναι σταθερή. Η δημιουργία ενιαίου σωματείου στον Όμιλο Πειραιώς είναι ανάγκη για τους εργαζόμενους και προϋπόθεση για να υπάρξει κίνημα στο χώρο. Όμως, αυτή η επιλεκτική ενοποίηση των 3 από τους 7 συλλόγους του Ομίλου ποιον εξυπηρετεί;; Ακόμα και ο πιο αφελής αντιλαμβάνεται ότι θέλουν να διευκολύνουν τον εργοδότη, να γίνουν το αντιπροσωπευτικό σωματείο και να πάνε να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Πειραιώς!

Ποιους κοροϊδεύουν; Το κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη…
Μας λένε ότι το κίνητρό τους είναι η υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία και των εργασιακών δικαιωμάτων. Τι έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα για να υπερασπιστούν αυτά τα δικαιώματα; Πόσες φορές είδαμε κάποιον από όλους αυτούς τους διοικητικούς συμβούλους να είναι μπροστάρηδες σε κινητοποιήσεις ή διεκδικήσεις των εργαζομένων; Πόσες φορές τους είδαμε στο χώρο δουλειάς, να έρχονται να μας δουν και να μιλήσουν μαζί μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε;

Όταν οι εργαζόμενοι στενάζουν (ιδιαίτερα μετά την μετάπτωση) από τις άπειρες ώρες απλήρωτων υπερωριών και από τις πιέσεις των περιφερειακών για την επίτευξη των στόχων, αυτοί τι έκαναν και τι κάνουν; Όταν ζητάνε από εργαζόμενους να δουλέψουν Σαββατοκύριακο, αυτοί τι έκαναν και τι κάνουν; Πώς αντιμετωπίζουν τους περιφερειακούς που στέλνουν  απειλητικά mail  να μην φεύγει κανείς από το κατάστημα αν δεν πουλήσει τουλάχιστον 3 ασφάλειες; Τι κάνουν όταν η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού στερεί από τις συναδέλφισες τη σωρευτική άδεια μητρότητας;;;;;

Η απάντηση είναι τίποτα!!!!!!!  Και μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΣΕΤΠ ισχυρίζεται πως οι συνάδελφοι κάνουν «εθελοντικά» υπερωρίες, γιατί είναι καλά παιδιά!!!!! Μα αυτό ακριβώς ισχυρίζεται και η διοίκηση!!!!

Καταρρίπτεται λοιπόν το επιχείρημά τους, ότι και πριν και τώρα δεν έχουν εξαρτήσεις και δεν χειραγωγούνται. Αντίθετα, αποτελούν το μακρύ χέρι της διοίκησης για να περνάνε «αναίμακτα» οι επιθυμίες του εργοδότη!!! Γελάμε όταν διαβάζουμε για τον ακομμάτιστο συνδικαλισμό τους!!!! Στην ΟΤΟΕ ποιος από αυτούς κατεβαίνει ως ανεξάρτητος;;;;; Μοιράζονται στα ψηφοδέλτια ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ. Κι έτσι διαμορφώνουν την πλειοψηφία. Και τι ψηφίζουν μέσα στα γενικά συμβούλια; Τα αποτελέσματα τα ζούμε στο πετσί μας.

Η κοινή συνδικαλιστική αντίληψη που έχουν είναι εις βάρος των εργαζομένων. Δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Αυτή η αντίληψη μας έφερε μέχρι εδώ, η αντίληψη του «κοινωνικού διαλόγου» και της «καλής συνεργασίας» με τον εργοδότη. Φτάνει πια! Πρέπει να μπει ένας πάτος στο βαρέλι. Δεν αντέχουμε άλλη συρρίκνωση των δικαιωμάτων μας, σε κανένα επίπεδο. Εμείς οι ίδιοι θα τους σταματήσουμε. Δεν υπάρχουν Μεσσίες.

Σε αυτή τη συνέλευση είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να δείξουμε έμπρακτα ότι δεν είμαστε «πρόβατα επί σφαγή». Μπορούμε και πρέπει να είμαστε εκεί και να ψηφίσουμε την πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας: Ένα σωματείο για όλους τους εργαζόμενους στην Πειραιώς τώρα! Ένα σωματείο που θα είναι μπροστάρης και  θα ενθαρρύνει τους εργαζόμενους, θα τους οργανώνει και δεν θα τα διπλώνει κάθε φορά που ο εργοδότης, είτε λέγεται Πειραιώς, είτε όπως αλλιώς θα λέγεται στο μέλλον, θα ζητά και άλλη υποχώρηση.

Γι΄ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Στις εκλογές που θα έρθουν, είτε περάσει η ενοποίηση των 3 συλλόγων, είτε όλων των συλλόγων σε έναν, πρέπει να ενισχύσουμε με τη συμμετοχή μας στο ψηφοδέλτιο, με την ψήφο μας στις εκλογές, τις δυνάμεις που έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι δε φοβούνται να συγκρουστούν. Η Αγωνιστική Συνεργασία στον ΕΣΕΤΠ μαζί με τις υπόλοιπες ταξικές δυνάμεις στον Όμιλο, οι οποίες συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ – Πρωτοβουλία Πειραιώς, ΕΣΑΚ-ΑΤΕ, Αγωνιστικό Μέτωπο στην Κύπρου, Ανανεωτική στη Γενική-  σας καλεί να δώσουμε όλοι οι εργαζόμενοι μαζί τη μάχη, να ορθώσουμε ανάστημα, να ανατρέψουμε αυτές τις ηγεσίες, να χαλάσουμε τα σχέδια της εργοδοσίας.

Μην αφήσουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία!