Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017


ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ -

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

 

Συνάδελφοι,

Συζητήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας η προσφυγή, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε, συναδέλφου από κοινού με το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού για τη μη καταβολή του επιδόματος τοκετού και την παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μας.

Υπενθυμίζουμε, και αυτό επισημάναμε στην εργατική διαφορά, ότι με βάση την ΣΣΕ η Τράπεζα οφείλει την καταβολή του ποσού των 1.557€ ως επίδομα τοκετού με την προσκόμιση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης και μόνο. Εντούτοις, η Τράπεζα Πειραιώς παρανομεί και παραβιάζει την Σύμβαση:

·                     Ζητώντας επιπρόσθετη αίτηση από τον συνάδελφο αλλά και βεβαίωση από το μαιευτήριο για τα νοσήλια που καταβλήθηκαν από τον δημόσιο ασφαλιστικό φορέα, ταλαιπωρώντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο και λειτουργώντας αποτρεπτικά προς τον συνάδελφο.

·                     Συμψηφίζοντας και μη καταβάλλοντας ως επίδομα τοκετού το ποσό του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου που δίδεται από τον ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο.

Συνάδελφοι,

Καλούμε κάθε σωματείο που δραστηριοποιείται στην Τραπ. Πειραιώς να συμπαρασταθεί έμπρακτα στο δίκαιο αίτημα και αγώνα του συναδέλφου, άλλωστε την εν λόγω πρακτική η εργοδοσία την ακολουθεί και με εκατοντάδες άλλους εργαζόμενους. Κανένα από τα εφτά (!!!) σωματεία στην Τράπεζα, αν και υπάρχει θετική γνωμοδότηση από το υπ.Εσωτερικών εδώ και 2 χρόνια, δεν έχει προβεί σε καταγγελία, δεν έχει απαιτήσει στην πράξη την τήρηση της ΣΣΕ, δεν έχει συγκρουστεί με την εργοδοσία.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να πράξει το ίδιο, να συμπαρασταθεί, να καταγγείλει, να ακολουθήσει σε αυτό τον δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης, να συσπειρωθεί γύρω από το Σωματείο του Κλάδου μας.

 

Φυσικά, το επίδομα τοκετού, η επίθεση στην προστασία της μητρότητας, είναι ένα μέρος μόνο από την επιθετικότητα της εργοδοσίας στα δικαιώματά μας. Η Τράπεζα Πειραιώς στα πλαίσια της προσπάθειας περιορισμού του “κόστους” θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο. Ήδη έχει ξεκινήσει μειώσεις επιλεκτικά σε συναδέλφους στα ποσά των μισθών που αυθαίρετα έχει χαρακτηρίσει «οικειοθελείς παροχές».

Είναι ώρα δράσης για όλους μας, οι δυνάμεις, οι παρατάξεις, οι συνάδελφοι που συσπειρωνόμαστε στο Αγωνιστικό Μέτωπο και στο ΠΑΜΕ προσπαθούμε να δείξουμε τον δρόμο!

 

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ EINAI ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ