Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΥΤΠΕ


Μπροστά στις εκλογές του σωματείου της πρώην Κύπρου (ΣΕΥΤΠΕ) η παράταξη ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ που έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο απερχόμενο  ΔΣ (10 στις 11 έδρες) αποφάσισε ότι δε θα γίνουν συνδικαλιστικές περιοδείες, δε θα τυπωθεί προεκλογικό υλικό, ενημερωτικές ανακοινώσεις κλπ.
Φυσικά, η «απαγόρευση» αυτή δεν ισχύει για την παράταξη της πλειοψηφίας, αφού έχει και τις 4 αποσπάσεις του σωματείου (άρα απεριόριστη δυνατότητα προεκλογικών περιοδειών), αλλά και ελεύθερη πρόσβαση στο ταμείο του σωματείου. 
Για να μη χαλάσει η «σούπα» του δήθεν αγωνιστικού σωματείου, επιχειρεί να φιμώσει το Αγωνιστικό Μέτωπο (τη δεύτερη παράταξη που υπάρχει στο σωματείο της πρώην Κύπρου) με τρόπο που δεν έχουν τολμήσει μέχρι σήμερα ούτε οι πιο ακραίες «εργοδοτικές» πλειοψηφίες των σωματείων του κλάδου.
Στις 21 Απριλίου το Αγωνιστικό Μέτωπο προχώρησε σε έγγραφη καταγγελία-προειδοποίηση, προς το ΔΣ του ΣΕΥΤΠΕ και την ΟΤΟΕ, των  μεθόδων και πρακτικών που ακολουθεί η συγκεκριμένη πλειοψηφία (επισυνάπτουμε την καταγγελία).

Αθήνα, 21/4/2015
Προς: το Δ.Σ. του Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ.
Κοιν: την Ε.Γ. της Ο.Τ.Ο.Ε.
ΘΕΜΑ: ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Με αφορμή την Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του ΣΕΥΤΠΕ (πρώην Κύπρου) το Σάββατο 25/4/2015 και ακολούθως τις αρχαιρεσίες ενημερώνουμε για τα εξής.
Όλα τα τελευταία χρόνια έχουμε κατ’ επανάληψη γίνει μάρτυρες πρωτοφανών, και μοναδικών σε βάθος και έκταση εξ όσων γνωρίζουμε, φαινομένων σε λειτουργία πρωτοβάθμιου επιχειρησιακού συλλόγου. Επί μία δεκαετία συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση παραβιάζεται τόσο ο Ν. 1264/1982 όσο και το Καταστατικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
·       Μέχρι σήμερα καμία συνέλευση δε διεξήχθη με απόφαση Δ.Σ. Σε καμία Ετήσια συνέλευση δεν εγκρίθηκε Απολογισμός με μυστική ψηφοφορία και εφορευτική επιτροπή, δεν κατατέθηκαν στα μέλη Οικ. Απολογισμοί, δεν τηρήθηκαν πρακτικά – διαδικασίες.
·       Καμία συνέλευση δε διεξήχθη για όλα τα μέλη του Συλλόγου, με οποιαδήποτε πρόνοια (οδοιπορικά, διαμονή) για τους εκτός Αττικής συναδέλφους.
·       Κατά τις αρχαιρεσίες δεν παρέχεται η δυνατότητα ούτε με συνδικαλιστικές άδειες, ούτε με οικονομική ενίσχυση, στους συνδυασμούς και τους υποψηφίους για περιοδείες πλην του συνδυασμού που έχει την πλειοψηφία και μάλιστα όχι ολόκληρου αλλά μόνο των μελών του απερχόμενου προεδρείου. Οι εκλογές διεξάγονταν από τους ίδιους τους υποψηφίους-μέλη του απερχόμενου Προεδρείου (αποστολή και συλλογή ψηφοδελτίων, περιφορά κάλπης κ.ο.κ.)
·       Καμία συνεδρίαση Δ.Σ. με τήρηση πρακτικών. Καμία συζήτηση και λήψη απόφασης σε συνεδρίαση Δ.Σ. για επερχόμενες περιοδείες και εκδηλώσεις. Ποτέ δε συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν εγγραφές νέων μελών.
·       Τροποποιήθηκε το καταστατικό δίχως καμία συζήτηση, απόφαση, ενημέρωση σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου ή Γενικής Συνέλευσης.
Όλα τα προηγούμενα καθώς και όλα όσα αντιδημοκρατικά, αντικαταστατικά και παράνομα έχουμε ζήσει έχουν επανειλημμένα επισημανθεί και καταγγελθεί, γραπτά και προφορικά, σε Δ.Σ. και Γ.Σ., δημόσια, δίχως όμως αποτέλεσμα.
Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης και των αρχαιρεσιών επιβάλλεται η πλήρης συμμόρφωση με τα όσα ορίζονται στο Ν.1264(άρθρα 3,8,9,10,11) και στο Καταστατικό(άρθρα 9,11,16,17). Θεωρούμε αυτονόητη την επί ίσοις όροις (παροχή μητρώου μελών, κάλυψης εξόδων, αδειών κ.ο.κ.) διεξαγωγή των εκλογών μεταξύ όλων των υποψηφίων και των συνδυασμών. Σε κάθε άλλη περίπτωση τίθεται υπό αμφισβήτηση το κύρος των αρχαιρεσιών και η εν γένει λειτουργία του σωματείου.
Αυτές οι συμπεριφορές προσβάλλουν το κύρος του συνδικαλιστικού κινήματος, θίγουν καίρια τις συλλογικές διαδικασίες και δε μπορούν να έχουν θέση παρά σε εκείνα τα σωματεία που όλοι μας λέμε «εργοδοτικά». Εκτός αν τελικά άλλοι έχουν το όνομα και άλλοι έχουν τη χάρη.

Συναδελφικά,
  Δημήτρης Τζιώκας,                                  Απόστολος Μαντούδης,
Μέλος Δ.Σ. ΣΕΥΤΠΕ                                     Γεν.Σύμβουλος ΟΤΟΕ

Συνάδελφοι,

Η αντιδημοκρατική λειτουργία του ΣΕΥΤΠΕ δεν διαφέρει σε τίποτε από την αντιδημοκρατική λειτουργία άλλων σωματείων του χώρου όπου οι πλειοψηφούσες παρατάξεις τους παίρνουν όλες τις αποσπάσεις, έχουν την αποκλειστική χρήση των γραφείων και των μέσων του συλλόγου (mail, φαξ κλπ), ελεύθερη πρόσβαση στο ταμείο και στο τέλος υπογράφουν και Επιχειρησιακές Συμβάσεις στα μουλωχτά χωρίς να το ξέρουν όχι μόνο οι εργαζόμενοι αλλά ούτε και το ΔΣ του σωματείου. Αλήθεια, χρειαζόμαστε άλλο ένα τέτοιο σωματείο;

ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ

Φαίνεται ότι η απερχόμενη πλειοψηφία του ΣΕΥΤΠΕ (παράταξη ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ στο ΣΕΥΤΠΕ, ΕΝΩΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΤΟΕ)  στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την …αφωνία  στο ΔΣ, γιατί αν δεν υπήρχε εκλεγμένος διοικητικός σύμβουλος από το Αγωνιστικό Μέτωπο είμαστε βέβαιοι ότι ούτε καν θα συνεδρίαζε το ΔΣ, δε διστάζει να μεταχειριστεί οποιοδήποτε μέσο.   

Στην Τράπεζα Κύπρου όταν γίνονταν απολύσεις νοικιασμένων και συμβασιούχων, όταν δε δίνονταν άδειες (γι’ αυτό σήμερα υπάρχουν συνάδελφοι με υπόλοιπα αδειών  30-40 και 50 ημέρες από προηγούμενα χρόνια), όταν δεν υπήρχε ούτε καν το στοιχειώδες διαχειριστικό επίδομα για τους ταμίες ήταν η πλειοψηφία στο μοναδικό σωματείο και δεν έλεγαν κουβέντα. Τότε όμως δεν υπήρχε ανταγωνισμός από 6 σωματεία, όπως σήμερα στον Όμιλο Πειραιώς, άρα δεν υπήρχε και ανάγκη να αποδείξουν «την αγωνιστικότητά τους» σε κανέναν… Αυτό θέλουν να κρύψουν και επιχειρούν να φιμώσουν το Αγωνιστικό Μέτωπο.

Συνάδελφοι,

Ο χώρος δεν έχει ανάγκη από ακόμα ένα σωματείο, που η απόλυτη πλειοψηφία της πρώτης παράταξης, δίνει τη δυνατότητα σε μια χούφτα «συνδικαλιστών» του mail, των επιστολών  και της καρέκλας, ανεξέλεγκτα, να κάνουν κουμάντο στη ζωή μας. Σας καλούμε να βάλετε φρένο σε αυτή την κατάσταση.

Στις εκλογές του ΣΕΥΤΠΕ που θα γίνουν από τις 18/5 ως τις 6/6 ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ Αγωνιστικό Μέτωπο.

Αναγνώστου Νικολέττα
Μαντούδης Απόστολος
Μουτζουρέλης Αριστείδης
Τζιώκας Δημήτριος

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΘΗΝΑ: Τζιώκας Δημήτρης (εσ. 80620 – κιν. 6974046073)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μαντούδης Απόστολος (εσ. 35089 - κιν. 6973649588)
ametkyprou.blogspot.gr