Δευτέρα 18 Μαΐου 2015


ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΕΥΤΠΕ
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

·                    ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
·                    ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Συνάδελφοι,
Είκοσι έξι μήνες μετά το κλείσιμο των Κυπριακών Τραπεζών και την απορρόφησή μας από τον Όμιλο Πειραιώς και μπροστά στις εκλογές του ΣΕΥΤΠΕ καλούμαστε να πάρουμε θέση όχι μόνο απέναντι σε όσα έγιναν, απέναντι στις συνθήκες που ζούμε στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά κυρίως να πάρουμε θέση στο πώς θα οργανωθούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συνθήκες, πώς οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν να μετράνε έστω και μικρές νίκες, πώς θα ανακτήσουμε όσα χάσαμε τα χρόνια της κρίσης.
Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων, από τότε που εργαζόμασταν στην Τράπεζα Κύπρου, από τις κινητοποιήσεις μας στο κλείσιμο, από τις ατέλειωτες υπερωρίες στην Τράπεζα Πειραιώς, από την πίεση για τους στόχους και τα ασφαλιστήρια επιβεβαιώνει ότι, οι διθυραμβικές ανακοινώσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΣΕΥΤΠΕ για νίκες σε επιτροπές και υπουργεία, δεν ανταποκρίνονται σε όσα ζούμε, στην καθημερινότητά μας.

Μήπως έχει περιοριστεί η απλήρωτη υπερωριακή εργασία;
Μήπως έχει περιοριστεί η πίεση για τους στόχους;
Μήπως η αξιολόγηση αφήνει απ’ έξω τα μέλη του ΣΕΥΤΠΕ;
Μήπως έχει περιοριστεί το αχαλίνωτο διευθυντικό δικαίωμα;

Συνάδελφοι,
Ας αναρωτηθούμε:
Μπορεί ένα σωματείο που ως αντιπροσωπευτικό επί μία δεκαετία κάτω από την ίδια πλειοψηφούσα ηγεσία δεν εναντιωνόταν στην εργοδοσία, να μεταμορφώθηκε εν μία νυκτί από τη στιγμή που έπαψε να είναι αντιπροσωπευτικό;
Ας αναρωτηθούμε:
Στην τράπεζα Κύπρου είχαμε ή έστω διεκδικήθηκε Οργανισμός Προσωπικού; Απλήρωτες υπερωρίες; Υπόλοιπα αδειών; Απολύσεις συναδέλφων ορισμένου χρόνου; Υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού; Συμβάσεις κατευθείαν από τον ΟΜΕΔ χωρίς συλλογικές διαδικασίες; Δεν είχαμε «ενοικιαζόμενους» συναδέλφους (Teleperformance, Adeco κλπ) και που έχασαν τη δουλειά τους όταν το θέλησε η τράπεζα;
Ας αναρωτηθούμε:
Τι διαφορά έχει αυτή η πλειοψηφία που παίρνει αποφάσεις χωρίς να συνεδριάζει το ΔΣ, που κάνει Γεν. Συνέλευση με 35 άτομα, που δεν καλύπτει τα έξοδα συμμετοχής στις συλλογικές διαδικασίες των μελών του σωματείου, που  αρνείται να δώσει συνδικαλιστική απόσπαση και την πρόσβαση στα μέσα του Συλλόγου (γραφεία, μέσα επικοινωνίας κλπ) σε εκλεγμένη παράταξη στο ΔΣ, από εκείνες τις πλειοψηφίες που χαρακτηρίζονται και από τους ίδιους ως «εργοδοτικές»;
Ας αναρωτηθούμε:
Ποιος ενισχύθηκε, ο εργοδότης  ή οι εργαζόμενοι από την επιλογή της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΣΕΥΤΠΕ
·        να θάψει όλες τις προσκλήσεις του Δ.Σ. του ΣΕΤΑΠ προς το Δ.Σ. του συλλόγου μας για την ενοποίηση των Συλλόγων
·        να τηρήσει σιγή ιχθύος για τη διεκδίκηση Επιχειρησιακής ΣΣΕ
·        να κρατήσει ουδέτερη στάση στη διαφορά ΣΕΤΑΠ – Τράπεζας στον ΟΜΕΔ, στην προσπάθεια του εργοδότη να θάψει οποιαδήποτε διεκδίκηση για ένταξη των εργαζομένων στον Οργανισμό, για βελτίωση οικονομικών και εργασιακών συνθηκών
·        να πάρει τη θέση «ας περιμένουμε την καλύτερη σύμβαση που θα μας φέρει η νέα φιλεργατική Διοίκηση που θα ορίσει η νέα κυβέρνηση»
·        να έχει την ίδια στάση(!) με την πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΤΠ (Πειραιώς) όταν η εργοδοσία πίεζε και τρομοκρατούσε συναδέλφους να φύγουν με την «εθελούσια» ότι δεν υπήρχε ανάγκη δυναμικής και συντονισμένης  παρέμβασης των σωματείων στη Διοίκηση
Ας αναρωτηθούμε:
Ποιος ωφελείται από τον ανταγωνισμό και τον εκφυλισμό τελικά της αλίευσης μετεγγραφών από τα άλλα σωματεία στο οποίο επιδίδεται η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΥΤΠΕ, με κάθε τρόπο;

Συνάδελφοι,
Το Αγωνιστικό Μέτωπο ΣΕΥΤΠΕ, παρά τη συνειδητή προσπάθεια φίμωσής του από την πλειοψηφία του ΔΣ  ήταν παρόν στη μάχη που δώσαμε για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μας στην Τράπεζα Πειραιώς, με πρόταση του Αγ.Μετώπου στη συνέλευση (παρά την αρχική πεισματική άρνηση του υπόλοιπου Δ.Σ.) ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις. Στήριξε και στηρίζει με κάθε τρόπο την υπογραφή Σ.Σ.Ε. καθ’ όλη τη διάρκεια διεκδίκησής της.

Με τις υπόλοιπες δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Όμιλο Πειραιώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για τη διεκδίκηση της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, για την ανάκτηση των απωλειών που έχουμε υποστεί, για την δημιουργία ΕΝΟΣ σωματείου στην Πειραιώς, ζωντανού, ισχυρού, μαζικού, που θα βάλει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Συνάδελφοι,
Η εργοδοτική επιθετικότητα δεν έχει σταματημό αφού αυτό απαιτεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των τραπεζικών ομίλων.
Οι διαπραγματεύσεις και η συμφωνία της νέας κυβέρνησης φορτώνουν πάλι το λογαριασμό στις πλάτες των εργαζομένων...
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση δεν αρκούν οι διαβουλεύσεις στα Υπουργεία και τις επιτροπές. Δεν βάζουν εμπόδια  οι λεονταρισμοί με τα mail και τα facebook.
Απαιτείται να σπάσει ο φόβος και η μοιρολατρία των εργαζομένων, να σηκωθεί ο πήχης των απαιτήσεων.
Να δυναμώσει η συμμετοχή, η αγωνιστικότητα και η ενότητα των εργαζομένων,να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε βάρος των δυνάμεων που με την υποκριτική τους στάση κρατούν τους εργαζόμενους διαιρεμένους, υποταγμένους και προσαρμοσμένους στο μικρότερο κακό.
Στις εκλογές του ΣΕΥΤΠΕ από τις 18/5 έως τις 5/6/2015 ψηφίζουμε Αγωνιστικό Μέτωπο, δυναμώνουμε τη φωνή των εργαζόμενων στην Τράπεζα Πειραιώς, ισχυροποιούμε το ΠΑΜΕ στον κλάδο.

Αγωνιστικό Μέτωπο ΣΕΥΤΠΕ
Αναγνώστου Νικολέττα
Μαντούδης Απόστολος
Μουτζουρέλης Αριστείδης
Τζιώκας Δημήτριος
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΘΗΝΑ: Τζιώκας Δημήτρης (εσ. 80620 – κιν. 6974046073)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μαντούδης Απόστολος (εσ. 35089 - κιν. 6973649588)
ametkyprou.blogspot.gr