Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΑΠΟ ΕΣΑΚ-ΑΤΕ


Αξιολόγηση: Ένας παλιός γνώριμος μας ξαναχτυπάει την πόρτα

Το κύριο θέμα του σημερινού ΔΣ είναι η αξιολόγηση που ξεκινά όπως ενημερωθήκαμε από συναδέλφους διευθυντές καταστημάτων που έλαβαν τα … μαντάτα και το διαδίκτυο φυσικά.
Είναι καθαρό ότι η Διοίκηση επιχειρεί να έχει ένα ακόμα όπλο στα χέρια της εκφοβισμού των εργαζόμενων, ένα εργαλείο να ξεφορτωθεί και κάποιους αν χρειαστεί και καθόλου δεν την ενδιαφέρει η αξιολόγηση.
Έτσι κι αλλιώς τα αποτελέσματα δε θα μετρήσουν ούτε στις προαγωγές, ούτε στο να πάρει κάποιος μια θέση ευθύνης. Εκτός και αν η Διοίκηση ετοιμάζει και σύστημα προκηρύξεων των υπεύθυνων θέσεων και δε μας το έχει πει …
Αν συνδυάσει κανείς τη …λύσσα για πωλήσεις διάφορων ασφαλιστικών προϊόντων, με τον καθημερινό έλεγχο, τις απειλές και το ανελέητο κυνήγι των στόχων, γίνεται καθαρό γιατί δεν πρέπει να περάσει το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης.
Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε αποφασίστηκε να δηλώσουμε στην Τράπεζα ότι δεν αποδεχόμαστε το σύστημα (υπάρχει αναρτημένο το εξώδικο στην ιστοσελίδα του ΣΕΤΑΠ), να συγκληθεί ΔΣ και να καλέσουμε και τα υπόλοιπα σωματεία του χώρου σε σύσκεψη ώστε να οργανωθεί από κοινού ένα μέτωπο κατά της προσπάθειας της Διοίκησης να επιβάλλει το σύστημα που την εξυπηρετεί.
Έχει ενδιαφέρον να σταθούμε στη στάση των άλλων σωματείων: Ο Ενωτικός (Μακ-Θρακ) και το σωματείο της πρώην ΕΤΒΑ έστειλαν εκπρόσωπο ενώ τα σωματεία ΣΕΥΤΠΕ (Κύπρου), ΣΕΤΠ (Πειραιώς, Μαρφίν, Ελληνική) και Γενικής δεν ήρθαν.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΠ, χαρακτήρισε το σύστημα αξιολόγησης ως το καλύτερο στην πιάτσα και δήλωσε ότι το έχει συμφωνήσει χωρίς βέβαια να μας πει πώς, πότε και με ποιόν (αν και όταν χρειαστεί καμια υπογραφή η Διοίκηση είμαστε σίγουροι ότι θα της την προσφέρει).
Το προεδρείο του «αγωνιστικού» σωματείου της πρώην Κύπρου φυσικά δεν ήρθε, φυσικά δεν ενημέρωσε και το ΔΣ του για την πρόσκληση αλλά ούτε και για την αξιολόγηση την ίδια. Ενώ είναι μανούλες στις «αγωνιστικές» επιστολές και τα email, όταν έρθει η ώρα για απευθείας σύγκρουση με τη Διοίκηση, όταν έρθει η ώρα να μπουν ενωμένοι οι εργαζόμενοι στη μάχη να διεκδικήσουν κάτι προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στη Διοίκηση εμποδίζοντας οποιαδήποτε διαδικασία θα μπορούσε να φέρει τους εργαζόμενους στο προσκήνιο. Γι’ αυτό και αν και υποτίθεται ότι ενοχλούν τη Διοίκηση, δεν εμποδίζεται η πρόσβασή τους στους εργαζόμενους, όπως έχει γίνει με το ΣΕΤΑΠ. Ο κρυφο-εργοδοτικός τελικά μπορεί να προσφέρει και καλύτερες υπηρεσίες στον εργοδότη από τον απροκάλυπτα εργοδοτικό …
Κατά τη γνώμη μας (ΕΣΑΚ), το θέμα της αξιολόγησης συνδεμένο με το ανελέητο κυνήγι των στόχων πρέπει να αποτελέσει σημείο σύγκρουσης με την εργοδοσία όχι μόνο σε επίπεδο νομικό ή παρεμβάσεων ΔΣ. Πρέπει να γίνει αφετηρία οργάνωσης και αντίστασης όλων των εργαζόμενων, να γίνει η αφετηρία ακόμα και για ουσιαστική ενοποίηση των σωματείων. Ο στόχος αυτός απαιτεί πολύμορφες κινητοποιήσεις που μπορούν να ξεκινήσουν με μάζεμα υπογραφών κατά του συστήματος αξιολόγησης, με την οργάνωση συνέλευσης-συγκέντρωσης όλων των εργαζόμενων στην Αττική, ανεξάρτητα από σωματείο, με πρωτοβουλία του ΣΕΤΑΠ και με κλιμάκωση της αντίδρασης με κινητοποίηση (στάση-απεργία-συγκέντρωση) αν η Διοίκηση εξακολουθήσει το βιολί της.
Στο επίπεδο των θεσμικών-νομικών παρεμβάσεων, μετά την αποστολή του εξωδίκου, θεωρούμε ότι ο ΣΕΤΑΠ πρέπει άμεσα και παράλληλα με τις άλλες ενέργειες να προσφύγει στην τριμερή επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας κατά του συστήματος αξιολόγησης. Και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει θέση απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία της Τράπεζας Πειραιώς.
Θα είναι μια μάχη δύσκολη, που για να κερδηθεί πρέπει να δοθεί από το σύνολο των εργαζόμενων για να έχει αποτέλεσμα. Να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτούς που κάνουν πλάτες στη Διοίκηση είτε φανερά, είτε καλυμμένα, εμποδίζοντας να οργανωθεί η αντίδραση των εργαζόμενων κατά της εργοδοτικής τρομοκρατίας, τρέμοντας οι ίδιοι μη  χάσουν το ρόλο τους…