Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ CPB)

Αύγουστος 2014


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους που γνωρίσαμε μέσα από τις περιοδείες του προεκλογικού αγώνα και που μας τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και αυτούς που παρά το γεγονός ότι συμφωνούσαν μαζί μας,  προτίμησαν να συμβιβαστούν με τις προτάσεις των άλλων συνδυασμών.
Γνωρίζουμε ότι οι εξελίξεις θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν καθημερινά τις θέσεις μας για την ανάγκη ενός μαζικού, μαχητικού σωματείου στην τράπεζα. Η επιθετικότητα εργοδοσίας και κυβέρνησης θα ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και με τους περισσότερους από σας θα συναντηθούμε αργά η γρήγορα στους δρόμους του αγώνα.

Οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου 17-18/6/14 διεξήχθησαν σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον ραγδαία μεταβαλλόμενο (συγχωνεύσεων, ενοποιήσεων, μετακινήσεων κ.α.), όπου συντελείται η βαθμιαία επιδείνωση των όρων εργασίας: απλήρωτη δουλειά, εντατικοποίηση, ξήλωμα δικαιωμάτων.

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έδωσε μια δύσκολη μάχη απέναντι στις ενοποιημένες δυνάμεις του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού στην τράπεζα Πειραιώς και στάθηκε όρθιο. Απέναντι στις δυνάμεις αυτές που κύρια ευθύνονται για τον εκφυλισμό του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο καθώς και για την καλλιέργεια κλίματος απογοήτευσης και ηττοπάθειας στους εργαζόμενους.
Σταθήκαμε απέναντι στον πολυπλόκαμο μηχανισμό, του ρουσφετιού, του βολέματος, στη λογική της ανάθεσης, στον πανίσχυρο μηχανισμό της εργοδοτικής ιεραρχίας, που ξεκινά την ενσωμάτωση συνειδήσεων στο άρμα της εργοδοσίας, μόλις από τη διαδικασία της πρόσληψης του νεοεισερχόμενου συναδέλφου. Δεν κάναμε εκπτώσεις στη συνδικαλιστική μας γραμμή.
Δε συρθήκαμε σε πρόσκαιρη συμμαχία αντιεργοδοτικού μετώπου με το νεοσύστατο άχρωμο και άοσμο ψηφοδέλτιο της ΕΣΚ, που  κρύβει επιμελώς την πολιτική του προέλευση.

Μιλήσαμε με απόλυτη ειλικρίνεια στους εργαζόμενους για τα σχέδια εργοδοσίας και κυβέρνησης, για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται (πχ. Ασφαλιστικό), για την ανάγκη να ενισχυθεί ο ταξικός πόλος στο Σύλλογο, προτείνοντας ως μόνη διέξοδο τη δημιουργία ενός μαζικού, μαχητικού Συλλόγου που θα έχει ως προτεραιότητα την ενοποίηση των Συλλόγων.
Δεν υποσχεθήκαμε βόλεμα, ρουσφέτι, ούτε διασφάλιση θέσεων εργασίας των 500ευρώ! Καλέσαμε τους εργαζόμενους σε συμμετοχή, σε προσκλητήριο αγώνα για την ανασύνταξη του σ/κ στο χώρο, για αλλαγή συσχετισμών σε βάρος των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Σ’ αυτές τις συνθήκες ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων προτίμησε να στηρίξει το ψηφοδέλτιο της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, προσδοκώντας λύση από το φιλοεργοδοτικό συνδυασμό μέσα από την ταξική συνεργασία και τον κοινωνικό διάλογο, προκειμένου να περισώσουν ότι έχει απομείνει από εργασιακά δικαιώματα. Με αυτόν τον τρόπο η ισχυρή πλειοψηφία της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, με δεδομένη την διασπαστική στρατηγική του εργοδότη, απομάκρυνε το ενδεχόμενο ενοποίησης των Συλλόγων στην τράπεζα και οδήγησε τους εκλεκτούς της εργοδοσίας στην αντιπροσωπευτικότητα , προκειμένου να ξηλωθεί χωρίς κοινωνικούς κραδασμούς ότι έχει απομείνει όρθιο από εργασιακό δικαίωμα. Από αυτήν την άποψη το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τους εργαζόμενους, γιατί δίνει «λευκή επιταγή» στην εργοδοσία να κλιμακώσει την επίθεσή της.  

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η επικαιρότητα έφερε στο προσκήνιο το όργιο ρουσφετιού στην Εθνική με διορισμούς ημετέρων από ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη των παρατάξεων με ονοματεπώνυμο: ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΕ, Α.Π.
Πρόκειται για τις ίδιες παρατάξεις που στις άλλες τράπεζες αλλά και στην Πειραιώς οι  συνδικαλιστές τους εμφανίζονται με «διπλές» ταυτότητες: του «μακριά από σκοπιμότητες» ακομμάτιστου, ανεξάρτητου για τους εργαζόμενους, αλλά την κομματική στην κωλότσεπη για τα συνέδρια ΟΤΟΕ και ΕΚΑ! Ποιός κοροϊδεύει ποιόν συνάδελφοι; Αλήθεια ποιος μιλάει στην Πειραιώς π.χ. για τους διορισμούς ειδικών συμβούλων με παχυλούς μισθούς και πολιτικές άκρες, για τις «κουμπαριές» «αυτοδημιούργητων» στελεχών, για τα ίδια γνωστά ονόματα που συναντά κανείς περιδιαβαίνοντας τυχαία στο intranet;; Γιατί η ηγεσία του Συλλόγου, που πρόσφατα στο πρώτο Δ.Σ. στελέχωσε τις διάφορες Επιτροπές με εκπροσώπους, δεν λέει κουβέντα για εκπρόσωπο στην εξεταστική επιτροπή προσλήψεων, που προβλέπει επίσης ο Οργανισμός; ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΛΑΛΗΤΕΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ!

Η σύμφυση κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού και τα «γραμμάτια» με την εργοδοσία δημιουργούν το πλέγμα ανταλλακτικών σχέσεων, βαθιάς εξάρτησης και σαπίλας. Έτσι «χτίζονται» οι αντιπροσωπευτικότητες και οι πλειοψηφίες του 75%! Η παράταξη του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στην ΟΤΟΕ είναι η μόνη που δεν κάνει χρήση συνδικαλιστικών προνομίων βαθμολογικής εξέλιξης, που είχε υπογράψει η ΟΤΟΕ ήδη από το 1998.

Φτάσαμε έτσι αισίως στο πρώτο Δ.Σ.  για συγκρότηση προεδρείου, όπου η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αρνήθηκε τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου, υπερψηφίζοντας προγραμματικό (για την υλοποίηση του προγράμματός της!) και αντάμειψε τους εκπροσώπους της με 11 ζεστές αναπαυτικές «καρέκλες» απόσπασης! Με απόφαση της ίδιας παράταξης και χωρίς να προηγηθεί αλλαγή καταστατικού, ψήφισαν μόνοι τους και δημιούργησαν και άλλες δύο θέσεις ευθύνης για να «παρκάρουν» άλλους 2 εκλεγμένους τους. Για να επιτελέσουν το δύσκολο έργο τους, όπως ειπώθηκε! . Ωστόσο, οι 40 εκλεγμένοι τους στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ δε βρήκαν μια ώρα από τον πολύτιμο χρόνο τους να συμμετάσχουν στην απογευματινή κινητοποίηση του ΕΚΑ κατά του νόμου για περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης! Από άποψη μήπως ή απλά δείχνουν το πως θα κάνουν χρήση των αποσπάσεων;
Επίσης στο πρώτο Δ.Σ. οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της Ε.Σ.Κ  μετά το κάλεσμα του νεοεκλεγέντος  προεδρείου για…  «συγκλίσεις απόψεων»,  κατά πρώτον δέχτηκαν να βάλουν υποψηφιότητα συμμετέχοντας στο προγραμματικό προεδρείο της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ και κατά δεύτερον κατέληξαν να υπερψηφίσουν ομόφωνα τους υποψήφιους  της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ως εκπροσώπους στις προβλεπόμενες από τον Οργανισμό Επιτροπές , αποδεικνύοντας πόσο ρηχό και ευκολοδιάβατο είναι το «ρυάκι» που τους χωρίζει επί της ουσίας από το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας!

Όσον αφορά στον προγραμματισμό δράσης της συμβιβασμένης πλειοψηφίας μπορούμε να ξεχωρίσουμε 4 άξονες που φάνηκαν ξεκάθαρα:
  • απομακρύνεται η προοπτική ενοποίησης των Συλλόγων (πράγμα που διευκολύνει τον εργοδότη),
  • με πολυεργαλείο την αντιπροσωπευτικότητα η πλειοψηφία θα υλοποιήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας με υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ για πιο φτηνούς, χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους (εξίσωση επιδομάτων προς τα κάτω, κατάργηση Οργανισμών κ.α.), εξασφαλίζοντας παράλληλα σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, με το πρόσχημα της.. «διασφάλισης θέσεων εργασίας»
  •  ξεγράφεται από την πλειοψηφία κάθε προσπάθεια επαναφοράς των μειώσεων που είχαμε ως οικειοθελείς παροχές, καθώς και ανάκλησης του όρου «οικειοθελής παροχή» από τις μισθοδοσίες, δηλαδή πάμε για περαιτέρω μειώσεις, για τις παλιές ούτε κουβέντα τώρα που έχουν το 75%!
  •  περισσότερη εμπορευματοποίηση της υγείας (μέσω ιδιωτικών προγραμμάτων) με τους εργαζόμενους να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, μια και έχουν ξεγράψει οποιαδήποτε κινητοποίηση για βελτίωση του υπάρχοντος ταμείου.

Ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καταθέσαμε πρόταση συνάντησης των Δ.Σ. όλων των Συλλόγων με βάση συζήτησης το πλαίσιο επιχειρησιακής ΣΣΕ που έχει καταθέσει ο ΣΕΤΑΠ και συναντήσαμε την άρνηση τόσο εκ μέρους της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, όσο και εκ μέρους τμήματος της ΕΣΚ.

Συνάδελφοι,
καμιά εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία του Συλλόγου.  Ενόψει της εκκρεμότητας υπογραφής επιχειρησιακής ΣΣΕ εν μέσω καλοκαιριού, καλούμε τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση προκειμένου να απαντήσουμε στα σχέδια εργοδοσίας και πλειοψηφίας του Συλλόγου περαιτέρω συρρίκνωσης του μισθού μας και των δικαιωμάτων μας.