Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ:
Ανοιχτή επιστολή προς τη δ/ντρια Ανθρώπινου Δυναμικού ή αλλιώς : «οι γερμανοί είναι φίλοι μας, θέλουν το καλό μας ανόητε…»
Σε καιρούς που οι άνθρωποι των εργοδοτών έχουν το πάνω χέρι στο κίνημα, έχουμε δει στον κλάδο αρκετές εμετικές ανακοινώσεις, που αποτελούν υποδείγματα δωσιλογισμού (απεργοσπασίες, υπονομευτικές για το κίνημα κλπ). Ωστόσο, η πρόσφατη ανακοίνωση του προεδρείου του Συλλόγου της Γενικής τράπεζας (βλέπε στο τέλος του κειμένου) έχει κάτι από γερμανοτσολιάδικο «πατριωτισμό» και  «αέρα» Ταγμάτων Εθνοφυλακής. Ξεπερνά κάθε προηγούμενο και αναμφισβήτητα αποτελεί μνημείο για κάθε φιλόδοξο Κουκουλοφόρο της Διοίκησης! Θυμίζει στους παλαιότερους τον συνταξιούχο χωροφύλακα προσωπάρχη και το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας στις δόξες του! Είναι πολύτιμο εργαλείο για κάθε εργοδότη και χρήσιμο εγχειρίδιο για κάθε επίδοξο καταδότη.
Η εργοδοσία θα μπορούσε να χτυπήσει τη συνδικαλιστική δράση εξασφαλίζοντας καλύτερης ποιότητας και επιπέδου ανακοίνωση απ’ ευθείας από το γραφείο Προσωπικού. Ωστόσο, τέτοιου τύπου «αποκαλυπτικές» ανακοινώσεις επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τη κρίση των εργαζομένων από τα καίρια πολιτικά και συνδικαλιστικά ζητήματα όπως: φοροεπιδρομή, αντιασφαλιστικές αλλαγές, περιορισμός συνδικαλιστικής δράσης,   καταστρατήγηση ωραρίου, μισθολογικές μειώσεις, βλαπτικές μεταβολές, εργοδοτική τρομοκρατία κ.α., αλλά και να θάψουν «κάτω από το χαλί» άλλα ειδικά ζητήματα, που αποτελούν «καυτή πατάτα» για το εν λόγω προεδρείο (βλέπε υπόθεση ΤΑΥΤΕΚΩ).
Είναι κάτι ανάλογο με τις αποκαλύψεις για διορισμούς ημετέρων από συνδικαλιστές στην ΕΤΕ, τις αποκαλύψεις για αδικαιολόγητες δαπάνες, τζογάρισμα αποθεματικών και άλλα που έρχονται στον αφρό της επικαιρότητας κατά καιρούς και γενικεύονται από τα διάφορα ΜΜΕ. Με αυτόν τον τρόπο, τα δείγματα σήψης και εκφυλισμού συγκεκριμένων πλειοψηφιών της εργατικής αριστοκρατίας αξιοποιούνται για να σπιλώσουν το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος και να εγκλωβίσουν σε φιλοεργοδοτικά και φιλοκυβερνητικά συμπεράσματα τις λαϊκές συνειδήσεις, βρίζοντας συλλήβδην το εργατικό κίνημα και κάθε διεκδίκησή του.
Αυτές οι παρατάξεις, εκφραστές του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, μέσα από ανταλλακτικές σχέσεις βαθιάς εξάρτησης, ρουσφετιού και βολέματος, υπηρετούν διαχρονικά τα συμφέροντα της εργοδοσίας για ανταγωνιστικότητα και μεγιστοποίηση της κερδοφορίας σε βάρος των εργαζομένων. Καλλιεργούν αντιλήψεις ταξικής συνεργασίας και κοινωνικού διαλόγου, υπονομεύοντας ανοιχτά - χρόνια τώρα - κάθε αγωνιστικό σκίρτημα του κινήματος. Η συνεργασία με τον εργοδότη προβάλλεται ως μονόδρομος για τους εργαζόμενους. 
Και ως απαύγασμα αυτής της λογικής έρχεται αυτή η ανακοίνωση, με την οποία «ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΓΚΑΛΕΙ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ» επειδή επιτρέπει σε εκλεγμένο συνδικαλιστή να κάνει περιοδείες στους χώρους δουλειάς εν ώρα εργασίας (!!!) Αυτό αποτελεί πρόκληση για το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος και περιμένουμε ότι η ΟΤΟΕ θα αναλάβει τις ευθύνες της, αποπέμποντας τέτοιους συνδικαλιστές από την Ομοσπονδία. Αλλιώς, θα είναι συνένοχοι στο φόνο …Ιδού και το κατάπτυστο κείμενο του προεδρείου του ΣΥΓΤΕ:

"Προς
την Δ/ντρια Ανθρ. Δυναμικού & Εκπαίδευσης
κ. Λ. Λαχάνου

Αθήνα, 8 Αυγούστου 2014
Α.Π. 237

κυρία Δ/ντρια
Θα θέλαμε να ενημερωθούμε αν συνδικαλιστής εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, μετά την απόφαση της Τράπεζας ότι διακόπτεται η απόσπασή του στο Σύλλογο, σύμφωνα με το νόμο, τοποθετήθηκε σε κατάστημα ως Ταμίας και μετά από λίγες μέρες μετατέθηκε σε Δ/νση της Διοίκησης.
Και σας ρωτάμε, υπήρξε αίτηση του συγκεκριμένου συνδικαλιστή, ναι ή όχι; Αν υπήρξε αίτηση, μας κινεί την περιέργεια πώς αμέσως ενεργοποιηθήκατε και κάνατε την μετάθεση, εν αντιθέσει με άλλους συναδέλφους που έχουν αιτηθεί τη μετάθεσή τους και δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία;
Αν δεν έκανε αίτηση μετάθεσης, τότε για ποιο λόγο μετατέθηκε; Μας κινεί την περιέργεια και ζητάμε απαντήσεις.
Θα θέλαμε να ενημερωθούμε επίσης αν στον συγκεκριμένο συνδικαλιστή στη θέση που τοποθετήθηκε, έχουν ανατεθεί οι ίδιες εργασίες που είχε ο προηγούμενος υπάλληλος ;  Του έχουν ανατεθεί περισσότερες ή λιγότερες; Αν είναι περισσότερες είναι καταγγελτέο και καταδικαστέο. Αν είναι λιγότερες τότε γιατί αυτή η ειδική μεταχείριση από την επικεφαλής της Δ/νσης; Ενήργησε μόνη της ή έχει κάποια εντολή;
Αληθεύει - και θα θέλαμε να μας απαντήσετε επίσημα -  ότι ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής ανέβηκε στην Δ/νσή σας και απαιτούσε με ένα τρόπο μη σεβαστό απέναντι στους συναδέλφους που είναι και μέλη του Συλλόγου μας, το λόγο που παρακρατήθηκαν χρήματα τριών ημερών από τη μισθοδοσία του, λόγω της συνδικαλιστικής του άδειας  - που νομίμως δικαιούται από το ΕΚΑ - αλλά άνευ αποδοχών; Είχε ενημερωθεί από τη Δ/νση σας; Εάν ναι τότε γιατί υπήρξε αυτή η συγκεκριμένη αναστάτωση; Εάν δεν είχε ενημερωθεί, τότε είχε δίκιο. Αν κάποιος άλλος συνάδελφος ερχόταν με ένα τρόπο μη σεβαστό προς τους συναδέλφους, πώς θα ενεργούσατε; Θα προχωρούσατε σε άλλες διαδικασίες; Σας το επισημαίνουμε γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο θα προχωρήσουμε και εμείς σε άλλες νόμιμες ενέργειες.
Έχουν το δικαίωμα δύο συγκεκριμένοι συνδικαλιστές εν ώρα εργασίας να περιφέρονται στα γραφεία της Διοίκησης και ειδικά στην Δ/νσή σας, μοιράζοντας ανακοινώσεις; Εμείς θα θέλαμε μέσα σε λογικά πλαίσια όλοι οι συνάδελφοι να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ένα καφέ, να πάνε μέχρι το φαρμακείο, να κάνουν αναλήψεις από το κατάστημα κλπ. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Και για μας επιβάλλεται. Όμως όχι αυτό που κάνουν οι συγκεκριμένοι κύριοι. Διότι τότε θα απευθυνθούμε προς όλους τους συναδέλφους να κάνουν το ίδιο. Αυτά τα αναφέρουμε διότι κατά την επίσκεψή μας σε Δ/νσεις της Διοίκησης κατήγγειλαν συνάδελφοι το συγκεκριμένο θέμα.
Θα θέλαμε να ενημερωθούμε επίσης, αν συνδικαλιστής που εργάζεται σε συγκεκριμένη Δ/νση, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δούλευε με βάρδιες. Υπήρχε νόμιμη έγκριση; Είχε ελαστικό ωράριο; Και ποιο ήταν αυτό; Από ποιον είχε εγκριθεί; Όλο αυτό το διάστημα είχε κάνει υπερωρίες;  Πληρώθηκε γι’ αυτές; Ήταν νόμιμες; Γίνονταν καθημερινές ή Σαββατοκύριακα; Ερχόταν με την κάρτα του στη Διοίκηση;  - αυτό ζητάμε να εξακριβωθεί, αν χρησιμοποιούσε την κάρτα εισόδου -  Ή μήπως δούλευε από το σπίτι;
Να μας απαντήσετε γι’ αυτό ΑΜΕΣΑ.
Αληθεύει επίσης, ότι συνδικαλιστής, εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ., ενώ μας είχε απαγορεύσει η Τράπεζα με επιστολή της να στέλνουμε με e-mail τις ανακοινώσεις των παρατάξεων, χρησιμοποιούσε μέσω e-mail ή fax server της Τράπεζας  για να στέλνει τις δικές του ανακοινώσεις; Πράγμα το οποίο έγινε χθες 7 Αυγούστου και από άλλον έτερο εκλεγμένο μέλος.
Εμείς από την πλευρά μας σεβαστήκαμε απόλυτα την απόφαση της Τράπεζας για αυτό το ζήτημα. Απαιτούμε όμως να υπάρξει ίση μεταχείριση μεταξύ όλων των παρατάξεων. Και για το λόγο αυτό θα θέλαμε να ενημερωθούμε τι μέτρα αντιμετώπισης έχετε λάβει Ή θα ανοιχτεί το e-mail για όλους ή να μπει φραγμός στις ανακοινώσεις που αποστέλλονται μέσω fax-server και λαμβάνουν οι συνάδελφοι μέσω υπολογιστή. Διότι κατά αυτόν τον τρόπο υπάρχει άνιση μεταχείριση και αποβαίνει εις βάρος του προεδρείου που έχει και την εκτελεστική εξουσία. 
Θα θέλαμε να μάθουμε συνδικαλιστής που διορίστηκε στην Τράπεζα από το 2005-2006, αν είχε εγγραφεί στο ΤΑΠΓΤΕ, αν και πότε διαγράφηκε και αν ξαναέκανε τώρα αίτηση επανεγγραφής;
Θα θέλαμε να ενημερωθούμε, χορηγήθηκε σε συνδικαλίστρια εκλεγμένη στο Δ.Σ. δικαίωμα Α’ υπογραφής, ενώ για αρκετό χρονικό διάστημα είχε το δικαίωμα Α’ υπογραφής ετέρα υπάλληλος;  Ρωτάμε, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε ικανότητες και δυνατότητες και της αφαιρέθηκε το δικαίωμα Α’ υπογραφής; Γιατί; Δεν ανταποκρίνονταν; Δεν έκανε σωστά τη δουλειά της; Ή η Διοίκηση όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχε εξακριβώσει ότι δεν εκτελούσε σωστά τα καθήκοντά της; Και πώς ανακαλύφθηκε τώρα; Δηλαδή τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε σωστά;
Τότε έχουν την ευθύνη αυτοί που χορηγήσαν την υπογραφή. Αλλιώς δεν μπορεί δίχως λόγο και αιτία να αφαιρεθεί το δικαίωμα αυτό από κάποιον συνάδελφο. Γεγονός που σημαίνει ότι αδικήσατε  το σημερινό εκλεγμένο μέλος και δεν της το είχατε χορηγήσει από τότε. Για μας θεωρείται απαράδεκτη πράξη. Ρωτάμε τώρα  έχει αλλάξει κάτι; Εμάς μας απασχολεί η απονομή δικαιοσύνης.

Το προεδρείο του ΣΥΓΤΕ
Χ. Τασσόπουλος, Μ. Μπακατσούλα, Β. Δεκούλος, Χ. Καραηλίδης, Χ. Ανδρακάκου"