Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΑΠΟ ΕΣΑΚ-ΑΤΕ


Με μία απαράδεκτη σε ύφος και περιεχόμενο ανακοίνωση, η πλειοψηφία του ΔΣ του ΣΕΥΤΠΕ απαντάει στην απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΑΠ σχετικά με την ενοποίηση των συλλόγων.
Κι επειδή η μισή αλήθεια είναι ολόκληρο ψέμα, εμείς θα ξεκινήσουμε από την αρχή την αφήγηση για το ποιος ανταποκρίθηκε και πώς στην πρωτοβουλία του ΣΕΤΑΠ για ενοποίηση όλων των σωματείων στην Τράπεζα Πειραιώς.
Στην πρόσκληση του ΣΕΤΑΠ προς όλα τα σωματεία το Σεπτέμβρη του 2013, ανταποκρίθηκαν όλοι πλην του σωματείου της Πειραιώς. Στη συνάντηση αυτή τα σωματεία Κύπρου και Μακεδονίας-Θράκης ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ κάθε συζήτηση ενοποίησης προφασιζόμενοι γραφειοκρατικές δυσκολίες (αγωγές, ασφαλιστήρια κλπ) και αντιπρότειναν κοινές δράσεις: περιοδείες, επιστολές κλπ., επιδιώκοντας να στείλουν στις …καλένδες το ζήτημα της ενοποίησης, για να μη χάσουν τα …μαγαζάκια τους.
Αυτή η στάση έδωσε χρόνο και πάτημα σε εκείνους που ενορχήστρωσαν την «ενοποίηση» των σωματείων Πειραιώς-ΜΑΡΦΙΝ-Ελληνικής (πλειοψηφία ΟΤΟΕ, εργοδοσία κλπ) και που στόχο είχαν την αντιπροσωπευτικότητα στην Τράπεζα.
Μετά από την εξέλιξη αυτή, το σωματείο της πρώην Κύπρου ξεκινάει να μιλάει για ενοποίηση, με μισόλογα και υποσημειώσεις για τα «βαρίδια» του σωματείου της πρώην ΑΤΕ. Και τι εννοούν «βαρίδια»; Τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των προερχόμενων από την ΑΤΕ εργαζόμενων της Τράπεζας Πειραιώς, την ιστορία (με τα καλά και τα κακά) ενός σωματείου με ζωή δεκαετιών.
Είναι αλήθεια ότι οι προερχόμενοι από την ΑΤΕ εργαζόμενοι απολύθηκαν και επαναπροσλήφθηκαν από την Πειραιώς χάνοντας τα θεσμικά δικαιώματά τους, διατηρώντας μέρος των αποδοχών τους που υπερέβαιναν την κλαδική ως οικειοθελή παροχή. Από την άλλη οι εργαζόμενοι της Τράπεζας Κύπρου ήρθαν στην Πειραιώς με διαδοχή, διατηρώντας τα δικαιώματά τους που έτσι κι αλλιώς δεν υπερέβαιναν τα επίπεδα της κλαδικής. Στην Τράπεζα που ΜΟΝΑΔΙΚΟ σωματείο ήταν ο σημερινός ΣΕΥΤΠΕ (τότε ΣΕΥΤΚΕ) δεν υπήρχε καν το στοιχειώδες επίδομα ταμείου που και οι … εργοδοτικότεροι σύλλογοι του κλάδου είχαν διασφαλίσει για το χώρο τους.
Επειδή ο καθένας μπορεί να αυτοαναγορεύεται αγωνιστικός, αντιεργοδοτικός, ριζοσπαστικός κλπ., αλλά η πράξη είναι που τελικά όλους μας κρίνει, παραθέτουμε ένα απόσπασμα της 10χρονης ιστορίας του ΣΕΥΤΠΕ, όπως διαμορφώθηκε από τις επιλογές της πλειοψηφίας του ΔΣ:
Αριθμός προκυρηχθεισών απεργιών, στάσεων εργασίας, διακοπής με οποιοδήποτε τρόπο της παραγωγής, μαζικών δυναμικών παρεμβάσεων, συγκεντρώσεων στους εργασιακούς χώρους: 0 (ολογράφως: Μηδέν)
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ Δ.Σ. 2012: 2
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ Δ.Σ. 2013: 2
Αριθμός μυστικών ψηφοφοριών στις Απολογιστικές (και Εκλογικές) Γ. Συνελεύσεις σε όλη τη 10ετία: 0
Αριθμός κατατεθειμένων Οικ.Απολογισμών: 0
Κανονισμός λειτουργίας Απεργιακού ταμείου: ανύπαρκτος
ΑΡΙΘΜΟΣ EMAILS-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ: ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΣΕ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ 2013 ΠΟΥ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ.
ΚΙ ΕΩΣ ΤΟΤΕ;
Ένα εντελώς ενδεικτικό ανθολόγιο...δράσης της πολύ πρόσφατης περιόδου μόνο (η παλιότερη είναι ακόμη χειρότερη):
1ο εξάμηνο 2012:
10+ συνάδελφοι απολύονται (με καταγγελία σύμβασης)
60 απολύονται με μη ανανέωση σύμβασης
100+ «ενοικιαζόμενοι» αγνοούνται οι τύχες τους
Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ ΜΙΣΗ ΦΡΑΣΗ: από τη μία ποιήματα κι από την άλλη η απόλυση βαφτίστηκε…..διαδικασία λύσης της εργασιακής σχέσης
ΦΗΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ. ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ…. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ
ΕΔΩ:
«Τα θέματα που τέθηκαν στην Ημερήσια Διάταξη από του εκπροσώπους των εργαζομένων είναι τα εξής:
-Ενημέρωση για τα γεγονότα που μεσολάβησαν μεταξύ της τελευταίας συνεδρίας της ΕΕΕ (2/5/12) και της διαπίστωσης της Κεντρικής Διοίκησης για την ανάγκη κρατικής στήριξης.
-Ενημέρωση για τις αλλαγές στην Οργανική Δομή του Συγκροτήματος.
-Πώς διαμορφώνεται το σκηνικό σήμερα μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις (προσφυγή Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης, κάθοδος της Τρόικας, διαγνωστικοί έλεγχοι στα χαρτοφυλάκια τραπεζών, έρευνα για ευθύνες για την αγορά των ομολόγων κλπ).
-Ενημέρωση για την πορεία των επενδύσεων του Συγκροτήματος σε Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία και ενημέρωση γενικά για την χρηματοοικονομική κατάσταση της Τράπεζας σε Κύπρο, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο.
-Ποια είναι τα πλάνα της Κεντρικής Διοίκησης για αντιμετώπιση των τρεχουσών προκλήσεων και η ανάγκη για προστασία της σταθερής εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.
-Ενημέρωση σχετικά με τις στρατηγικές κινήσεις του Συγκροτήματος (π.χ. σχέδια θυγατροποίησης, ανταλλαγή δανειακών χαρτοφυλακίων με Alpha Bank)»
Ή ΚΑΙ ΕΔΩ:
«Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου μας ζήτησαν να ενημερωθούν για τις προθέσεις της νέας Διοίκησης, όσον αφορά το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου Ελλάδος, το οποίο:
-αποτελεί τη μοναδική, ίσως, αξιόπιστη επένδυση της Τράπεζας,
-απετέλεσε ουσιαστικό αιμοδότη του Συγκροτήματος, όταν επί σειρά ετών η Τράπεζα στην Κύπρο ανακοίνωνε ζημιές,
-παρά την αρνητική συγκυρία, εξακολουθεί να ανακοινώνει κέρδη πριν τις προβλέψεις για το α' εξάμηνο 2012, €101 εκατ, και μάλιστα αυξημένα σε σχέση με τo προηγούμενο έτος.
……………………………………………………………………………………………………………………
Για το λόγο αυτό, η Κεντρική Διοίκηση οφείλει υπεύθυνα, με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο, που δεν θα αφήνει σκιές και δεν θα επιτρέπει παρερμηνείες να απευθυνθεί προς το σύνολο του προσωπικού, και
-να δεσμευθεί ότι η Τράπεζα Κύπρου Ελλάδος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Συγκροτήματος και να αποτυπώσει το όραμα και το πλάνο της, τόσο για τη λειτουργία του τμήματος της Ελλάδος αλλά και του Συγκροτήματος γενικότερα.
-να επαναβεβαιώσει, από κοινού με το Σύλλογο των εργαζομένων, όλα τα κεκτημένα των επιχειρησιακών και κλαδικών συμβάσεων μέσα από την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης, με την ύπαρξη και σχετικής ρήτρας περί προστασίας της σταθερής εργασίας. Υπενθυμίζουμε ότι τόσο οι ιδιώτες τραπεζίτες, όσο και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, έχουν ήδη αποτυπώσει σε επιχειρησιακές συμβάσεις την ύπαρξη σχετικής ρήτρας περί προστασίας της απασχόλησης. Το προστατευτικό αυτό πλαίσιο οφείλει να αποτυπωθεί και στη δική μας περίπτωση.
-να επαναβεβαιώσει ότι αποτελεί έναν ηγετικό χρηματοοικονομικό οργανισμό και μια Τράπεζα του Κόσμου, όπως είναι άλλωστε και το λογότυπό της, και όχι ένα πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο σταδιακά περιχαρακώνεται στα στενά όρια της Κυπριακής Δημοκρατίας»
ΙΣΩΣ ΤΟ ΖΕΝΙΘ ΤΑΞΙΚΟΤΗΤΑΣ. Ο ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ…… ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ:
«Η παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου κου Ανδρέα Ηλιάδη, για άλλη μια φορά μάς αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι ο επαγγελματικός χώρος, που επιλέξαμε να εργαστούμε, είναι πολύ σκληρός. Δε δικαιολογεί και δε συγχωρεί τίποτα και σε κανέναν. Το ίδιο συνέβη και με τον άνθρωπο, ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία του Συγκροτήματος τα τελευταία οκτώ χρόνια. Μια πορεία με πολλές επιτυχίες της Τράπεζας, στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και διεθνώς. Ο Σύλλογός μας, αν και διαφώνησε αρκετές φορές μαζί του, δε μπορεί να μην αναγνωρίσει τις ηγετικές του ικανότητες. Του ευχόμαστε κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.»
ΑΛΛΩΣΤΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ…..ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΙ
«οι συνάδελφοι των Τραπεζών έχουν την ευλογία η μισθοδοσία τους να έχει κατοχυρωθεί μέσω Συλλογικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας»
Και επειδή (κατά δήλωσή τους πάντα) δεν ενδιαφέρονται για καρέκλες και οφίτσια, να υπενθυμίσουμε ότι το σύνολο των αποσπάσεων στο σωματείο ανήκουν στην πλειοψηφούσα παράταξη, η οποία απαξιεί να ενημερώσει το ΔΣ για ενέργειες, συναντήσεις, ανακοινώσεις κλπ. 
Όχι τίποτα άλλο, αλλά εγκαλούν τους υπόλοιπους για αρχές και αξίες…
Στην ανακοίνωση τους αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Δηλώσαμε ότι ως Σύλλογος, εφόσον ευοδωθεί η προοπτική της ενοποίησης, έχουμε να συνεισφέρουμε τη διαθεσιμότητά μας για κοινή δράση, προς όφελος των εργαζομένων, και επιπλέον ένα πλεονασματικό ταμείο».
Είναι ξεκάθαρο ότι ποτέ δεν είχαν στο μυαλό τους την ενοποίηση: γι’αυτό μιλάνε για προοπτική ενοποίησης και όχι ενοποίηση, και για κοινή δράση.
Για το πλεονασματικό ταμείο τώρα τι να πούμε: αν δεν καλύπτεις τα έξοδα συμμετοχής στις συνελεύσεις, δεν έχεις απεργιακό ταμείο, δεν έχεις έξοδα συντήρησης των γραφείων του σωματείου, προσωπικό κλπ., πού θα ξοδέψεις τις εισφορές των εργαζόμενων;
Και παρακάτω παραθέτουν μια σειρά ερωτημάτων, που απλώς αποκαλύπτουν ακόμα πιο ξεκάθαρα, ότι η ενοποίηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις τους.
Οι όροι αποδεκατισμός, απορρόφηση, ισοτιμία, αντιπροσωπευτικότητα δεν έχουν θέση σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης ΕΝΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ: στη διαδικασία της ενοποίησης δεν μπαίνουν «ομάδες» με διαφορετικά συμφέροντα, αλλά οι εργαζόμενοι-μέλη των σωματείων (εκτός και αν κάποιοι θέλουν να μεταφέρουν και στο ενιαίο σωματείο τη λογική του μαγαζιού τους) που έχουν τα ίδια συμφέροντα, τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια δικαιώματα από όποια τράπεζα-σωματείο και αν προέρχονται.
Επίσης επειδή αναφέρονται στα εκκρεμή οικονομικά θέματα του ΣΕΤΑΠ με θολό τρόπο, μήπως περιμένουν να παραιτηθούμε από τις διεκδικήσεις μας από εκκαθαριστή, Πειραιώς κλπ; Μάλιστα, δεν ξέρουμε αν το γνωρίζουν, αλλά η περιουσία και οι υποχρεώσεις ενός σωματείου και μετά τη διάλυσή του μεταβιβάζονται στο νέο φορέα, οπότε ας αφήσουν τον αποπροσανατολισμό κατά μέρος.
Τώρα, όσο για τη …φρέσκια δομή, αν εννοούν ότι θα κάνουμε ένα νέο σωματείο που δε θα συνεδριάζουν τα όργανα, που η πλειοψηφία θα κάνει ότι θέλει με αποσπάσεις, πρόσβαση στους συναδέλφους-μέλη κλπ, που οι συνελεύσεις θα γίνονται έτσι που να μην μπορούν να συμμετέχουν τα μέλη, που η δράση του θα περιορίζεται στα mail, τις επιστολές και τις προσφυγές στους θεσμούς, μας συγχωρείτε αλλά δεν βρίσκουμε τίποτα …φρέσκο σε όλο αυτό.
Δεν έχουμε αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση έχει στόχο τα μέλη του ΣΕΤΑΠ. Επενδύει στη συσσωρευμένη από τις πρακτικές χρόνων απογοήτευση των εργαζόμενων από το σωματείο, στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί ότι δραστήριο και αγωνιστικό σωματείο είναι αυτό που στέλνει τα περισσότερα mail και τις περισσότερες επιστολές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι προερχόμενοι από την ΑΤΕ εργαζόμενοι πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι από την πρώην Κύπρου έχουν πάρει αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση κατά τη μετάπτωση, χωρίς αυτό να έχει γίνει ποτέ.
Εμείς ως παράταξη στο ΣΕΤΑΠ, ως δυνάμεις του Αγωνιστικού Μετώπου στην Τράπεζα Πειραιώς, δεν μπερδεύουμε την ενότητα των εργαζομένων με την υποταγμένη στάση των ηγεσιών των συλλόγων. Οι εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα σε όποιο σύλλογο κι αν ανήκουν και σε αυτή τη βάση πρέπει να ενωθούν. Ένασ σύλλογος στην υπηρεσία των συμφερόντων των εργαζομένων, ικανός να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των εργοδοτών. Αυτό είναι το κριτήριο. Αυτή τη γραμμή στο σωματείο μπορούν και πρέπει να τη δίνουν τα μέλη του στο σύνολό τους. Με τις επιλογές τους στις εκλογές, με τη συμμετοχή τους στη δράση και τη ζωή των σωματείων. Γι’ αυτό και δε χαρίζουμε κανένα σωματείο ούτε στους εργοδότες, ούτε σε όσους τους υπηρετούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και σε όλα δίνουμε τη μάχη ακόμα και με ψηφοδέλτια του ενός και των δύο ατόμων, εκεί που ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΟΤΟΕ κρύβονται μέσα στα ενιαία ψηφοδέλτια.
Γι’αυτό για εμάς στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη δημιουργία ΕΝΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ στην Τράπεζα Πειραιώς, κόντρα στην εργοδοσία αλλά και σε εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν να βάλουν τους εργαζόμενους να παίξουν σε ένα παιχνίδι που δεν τους αφορά. Το τι σύμβαση θα υπογράψουμε, το αν θα ενταχθούμε στον κανονισμό εργασίας, το αν θα φεύγουμε στην ώρα μας, δε θα κριθεί μόνο από το ποιο θα είναι το αντιπροσωπευτικό σωματείο. Θα κριθεί και από το πόσο όλα αυτά θα γίνουν υπόθεση όλων των εργαζόμενων, αν θα έχουμε κίνημα στον Όμιλο, αν θα διαμορφώσουμε όρους σύγκρουσης με τον εργοδότη όχι στο δικό του γήπεδο (επιθεωρήσεις εργασίας, υπουργεία, δικαστήρια) αλλά στο δικό μας. Με αυτούς τους όρους μπορείς να εμποδίσεις ενδεχόμενη προσπάθεια μιας εργοδοτικής πλειοψηφίας να υπογράψει μια σύμβαση μειώσεων, να υποθηκεύσει τα δικαιώματα των εργαζόμενων.
Παραμένει αμείλικτο το ερώτημα: ΑΦΟΥ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ, ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ;
Η δική μας απάντηση: ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ "ΚΟΥΚΙΩΝ ΤΟΥΣ", ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ-ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.