Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

Συνάδελφοι,
Συνεδρίασε χθες το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ και επικύρωσε και τυπικά την απόφαση της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής Γραμματείας (10/5). Εξουσιοδοτείται έτσι ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της ΟΤΟΕ να υπογράψουν κλαδική σύμβαση με τους παρακάτω όρους:
1. Διάρκεια σύμβασης από 1/7/13 έως 31/12/15
2. Μείωση 6% στο βασικό κλιμάκιο (συμπαρασύρει όλα τα ποσοστιαία επιδόματα που προβλέπονται από την κλαδική σύμβαση, δηλαδή: πολυετία, επιστημονικό, οικογενειακό, τέκνων κλπ)
3. Κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού (3,5% σε ετήσια βάση) - η ΟΤΟΕ υποστηρίζει ότι πρόκειται για αναστολή.
4. Ωράριο κεντρικών υπηρεσιών 07:45 έως 19:00, με τρεις βάρδιες. Ο ισχυρισμός της ΟΤΟΕ ότι είναι σε εθελοντική βάση, όπως καταλαβαίνουμε, δεν ευσταθεί.
5. Το «τυράκι» που πέταξαν στους εργαζόμενους είναι η μείωση του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων ΣΣΕ του 1984 από 3% σε 2% και επιμήκυνση της εξόφλησης δανείου μέχρι 40 χρόνια και με όριο ηλικίας του συναδέλφου- δανειολήπτη τα 75 χρόνια.

Ο αρχικός στόχος της ΟΤΟΕ για ρήτρα μη απολύσεων τελικά μετατράπηκε σε μια "ευχή" για διασφάλιση της απασχόλησης, η οποία θα μπει στο κείμενο της σύμβασης.

Η παραπάνω πρόταση υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία με την αιτιολογία της προστασίας του θεσμού και της λήξης της μετενέργειας, καθώς  και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Σημειώνουμε ότι με αυτές τις μειώσεις, οι μισθοί μας θα γυρίσουν στα επίπεδα του 2006.

Αυτή είναι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ.
Αυτές είναι οι πλειοψηφίες των Συλλόγων που χρόνια τώρα πορεύονται πλάι της, «ρεαλιστικά», «υπεύθυνα», «ακομμάτιστα», «όλοι μαζί με τους τραπεζίτες»...
  
Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Αγωνιστικού Μετώπου στην ΟΤΟΕ υποστήριξαν ότι:
1. Η σύμβαση είναι αποτέλεσμα της βασικής αντίληψης που έχουν αυτές οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της πλειοψηφίας για το ρόλο των τραπεζών και των εργαζομένων σε αυτές. ΄Οταν αποδέχεσαι τη λογική της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, όταν ενδιαφέρεσαι για την ανάπτυξη της οικονομίας προς όφελος του κεφαλαίου, είναι λογικό να φέρνεις συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των τραπεζιτών. Είναι επόμενο να θέλεις να διαχειριστείς τα δικαιώματα των εργαζομένων (μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά), με "διάλογο", σε στρογγυλά τραπέζια με τους τραπεζίτες. Είναι απολύτως λογικό να μην εμπιστεύεσαι τη δύναμη της οργανωμένης πάλης.
2. Μεθοδευμένα καθυστέρησαν αυτές οι δυνάμεις την οργάνωση των εργαζομένων για υπογραφή κλαδικής σύμβασης και μόνο τους τελευταίους 2 μήνες ανέδειξαν σε ένα βαθμό το θέμα της σύμβασης.
Να θυμίσουμε ότι οι δυνάμεις μας έχουν επισημάνει από πέρσι την ανάγκη ενημέρωσης, οργάνωσης και διεκδίκησης κλαδικής σύμβασης, όταν ήταν σε όλους γνωστό (από το 2012) ότι η σύμβασή μας έληγε 14/2/13 (μετενέργεια 15/5/13).
3. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταγγέλλουν σε όλους τους τόνους τα μνημόνια και τις μνημονιακές πολιτικές, αλλά υποκύπτουν μπροστά στο "ρεαλισμό" και υπογράφουν συμβάσεις στα μέτρα των εργοδοτών. Το αποκορύφωμα του συμβιβασμού τους στις επιδιώξεις των τραπεζιτών είναι η από κοινού απόφασή τους στο Ταμείο Υγείας της ΕΤΕ (ΤΥΠΕΤ) για συμμετοχή των αποθεματικών του Ταμείου στην ΑΜΚ της τράπεζας.

Με βάση τα παραπάνω, οι εκπρόσωποί μας προφανώς καταψήφισαν την εισήγηση του προέδρου για την υπογραφή αυτής της κλαδικής σύμβασης.
Μετά από πρότασή μας εγκρίθηκε απόφαση του Γενικού Συμβουλίου που καταδικάζει την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των εκπαιδευτικών. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας την Πέμπτη 16/5/2013.

Συνάδελφοι, μια σύμβαση δεν κρίνεται μόνο από τα μισθολογικά. Βασική προϋπόθεση είναι να έχει γίνει υπόθεση των εργαζομένων. Δηλαδή, συζήτηση στους χώρους δουλειάς, πλαίσιο που να ενώνει τους εργαζόμενους με αιτήματα που να συσπειρώνουν ευρύτερα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και να χτίζουν τη συμμαχία με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες, τη νεολαία. 
Απαιτείται η ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων στο σχεδιασμό και την οργάνωση του αγώνα, ως απαραίτητος όρος για νίκες του κινήματος.


 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Μαντούδης Απόστολος (εσ. 33202 – κιν. 6973649588)
Μουτζουρέλης Άρης (εσ. 78782 – κιν. 6944371519)
Τζιώκας Δημήτρης (εσ. 73348 – κιν. 6974046073)
ametkyprou.blogspot.gr