Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΠΡΟΣ ΠΟΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΜΕ ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Συνάδελφοι,
Η εξαγορά της τράπεζας από τον Όμιλο Πειραιώς ήταν το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας που υπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών για μείωση κόστους και προστασίας των κερδών τους. Η υπογραφή της κλαδικής σύμβασης τον ίδιο στόχο υπηρετεί. Εμείς, οι εργαζόμενοι στην πρώην Τράπεζα Κύπρου έχουμε συσσωρευμένη εμπειρία – «εθελούσιες» απολύσεις, διαρκείς μετακινήσεις συναδέλφων, εντατικοποίηση της εργασίας –. Και αυτά τα μέτρα εξυπηρετούσαν την ανταγωνιστικότητα. Η υπογραφή της Κλαδικής σύμβασης με μειώσεις μισθών (6% στο βασικό κλιμάκιο), κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού, ωράριο Κ.Υ. 07.45 – 19.00 με βάρδιες, αποδεικνύει ότι η συνδικαλιστική ηγεσία του Κλάδου κινείται στην ίδια κατεύθυνση: μείωση του μισθολογικού κόστους – προστασία της ανταγωνιστικότητας – προστασία της κερδοφορίας.
Η ηγεσία του Συλλόγου κινείται στην ίδια λογική: ταυτίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων με τα συμφέροντα της Τράπεζας, καλλιεργεί την αντίληψη του μικρότερου κακού για να μειώνουμε τις απαιτήσεις μας και να βολευόμαστε στη μιζέρια. Οι ευθύνες αυτής της ηγεσίας είναι μεγάλες γιατί: δεν προετοίμασε τους συναδέλφους για τις εξελίξεις ενώ ήταν γνωστές, κάνει κινήσεις κορυφών για τα «μάτια του κόσμου», βάζει εμπόδια στην δράση των εργαζομένων. Χαρακτηριστικά, δεν αποφασίζει το Δ.Σ., αλλά μια κλειστή ομάδα. Είναι η λογική που ακόμη και όταν κάτω από πίεση αναγκάζεται να δώσει τον λόγο σε συναδέλφους το κάνει επιτηδευμένα και με τέτοιο τρόπο (σύσκεψη, συνάντηση, συνεστίαση κτλ αλλά ΠΟΤΕ συνέλευση) που να μην υπάρχει δεσμευτική απόφαση. Διοργανώνει Γ.Σ. σε εργάσιμες ημέρες το απόγευμα μετά τη δουλειά για να μην έχουν μαζικά χαρακτηριστικά, να μην ενημερωθούν και κυρίως να μην αποφασίσουν οι εργαζόμενοι.
Συνάδελφοι,
Η παράταξή μας έχει εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους γιατί πιστεύουμε ότι μόνο η οργανωμένη, ενωμένη, ταξικά προσανατολισμένη δράση των εργαζομένων στην κατεύθυνση υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους μπορεί να βάλει εμπόδια σ’ αυτή την πολιτική. Γι’ αυτό και 3 φορές τον τελευταίο χρόνο προσπαθούσαμε μέσα στις Γ.Σ. να παρθεί απόφαση ότι δε θα δεχτούμε καμιά μείωση μισθών, γι’ αυτό εναντιωθήκαμε ξεκάθαρα στις «εθελουσίες». Αγωνιζόμαστε για: Σταθερή δουλειά – Καμιά απόλυση με καμιά μορφή – Καμία μείωση αποδοχών.
Ο αγώνας για υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων, συμβάσεων που να ανταποκρίνονται στις  ανάγκες μας δεν τελείωσε με την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης. Ο αγώνας συνεχίζεται στους χώρους δουλειάς πρώτα και κύρια για να απαλλαγούμε από όλους αυτούς που βάζουν πρώτα τα συμφέροντα της τράπεζας απ’ τα δικά μας. Με την καθημερινή μας δράση θα επιβάλλουμε την δική μας κλαδική σύμβαση.
Συνάδελφε,
Σε καλούμε να συσπειρωθείς στο Αγωνιστικό Μέτωπο. Είναι αναγκαία η δημιουργία ενός σωματείου στον χώρο του Ομίλου Πειραιώς. Επιδιώκουμε τη μέγιστη συσπείρωση, την ενιαία δράση όλων των συναδέλφων του Ομίλου αφού έχουμε ίδιες ανάγκες, κοινά συμφέροντα.   

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΩΚΑΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΗΣ – ΑΡΗΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΕΛΗΣ