Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013

Συνάδελφοι,

Συνεδρίασε η Ε.Γ. της ΟΤΟΕ με θέμα τις εξελίξεις για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης και λήψη απόφασης. 

Με βάση την εισήγηση του προέδρου της ΟΤΟΕ:
Σε συνομιλία με κάποιον από τους διαπραγματευτές του είπε ότι για να δώσουν οι τραπεζίτες τη ρήτρα μη απόλυσης ζητάνε μειώσεις 8,5% αντί για 7% συν όλα τα άλλα (κατάργηση επιδ. ισολογισμού, ωράριο κεντρικών υπηρεσιών 8-8), πράγμα που απέκλεισε ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ. 
Η υπογραφή κλαδικής σύμβασης είναι πάνω από όλα και δεν έχουν τόση σημασία οι μειώσεις. Διεκδικούμε να μπει ρήτρα μη απόλυσης. 
Πληροφορήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι οι τραπεζίτες θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα 29/04/2013 και θα αποφασίσουν την πρόταση που θα καταθέσουν στην ΟΤΟΕ για υπογραφή κλαδικής σύμβασης. 

Μετά από αυτά πρότεινε  

1. 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση 1/5/2013 με  πλαίσιο της πλειοψηφίας ΟΤΟΕ (βελτίωση της πρότασης των τραπεζιτών - ρήτρα μη απόλυσης ) 
2. Δευτέρα 29/04/2013 το απόγευμα (μετά την απάντηση των τραπεζιτών) συνεδρίαση της ΕΓ, και σε περίπτωση που δεν είναι ικανοποιητική η απάντηση, προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης την Πέμπτη 02/04/2013 στην κατεύθυνση κλιμάκωσης αγωνιστικών κινητοποιήσεων μετά το Πάσχα.  
  
΄Εγινε συζήτηση κατά την οποία η πλειοψηφία υπερθεμάτισε στην αναγκαιότητα υπογραφής κλαδικής σύμβασης και με μειώσεις μισθών και θεωρούν απαραίτητο τη ρήτρα μη απόλυσης και αντιπρότειναν διαφορετικές ημερομηνίες απεργιακών κινητοποιήσεων (Τρίτη - Τετάρτη, προκήρυξη 48ωρης από τώρα) 
  
Η παράταξή μας - το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ – μέσα από τους εκλεγμένους στα Όργανα της Ομοσπονδίας, αφού επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι ενώ ο στόχος των τραπεζιτών ήταν συγκεκριμένος εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα (βλ. μείωση λειτουργικού κόστους, δηλ. μειώσεις μισθών, αφαίρεση δικαιωμάτων, κατάργηση κλαδικής σύμβασης 14/02/2013) , η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ σκόπιμα καθυστέρησε την οργάνωση των εργαζομένων για την διεκδίκήση κλαδικής σύμβασης.  Σχεδιασμένα μας φέρνει μπροστά στο δίλημμα υπογραφή με μειώσεις ή καθόλου σύμβαση. Σχεδιασμένα εκβιάζει τους εργαζόμενους να διαλέξουν ανάμεσα σε μειώσεις και στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.  Με κάλπικα διλήμματα στην ουσία εξυπηρετούν τα σχέδια των τραπεζιτών για μείωση του λειτουργικού τους κόστους. 
Η πλειοψηφία θεωρεί βελτίωση την αποδοχή της φράσης ''όχι απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους'' και είναι έτοιμη να αποδεχτεί μειώσεις  περίπου 6%.
 Με τη στάση τους υπονομεύουν οι ίδιοι την υπογραφή κλαδικής σύμβασης όταν διακηρύττουν σε όλους του τόνους ότι πρέπει να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όταν ο σύλλογος της ΕΤΕ πηγαίνει και κάνει συναντήσεις με επενδυτές για να τους πείσει για συμμετοχή στην ΑΜΚ, ο σύλλογος της ALPHA συμμετέχει ενεργά στις συγκεντρώσεις της διοίκησης και καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν τα πάντα για να πετύχει η ΑΜΚ της ALPHA. 
Πώς είναι δυνατόν ο εργαζόμενος να ασχοληθεί με την κλαδική σύμβαση; Υπηρετούν πιστά τη γραμμή ότι είμαστε κοινωνικοί εταίροι, ότι έχουμε κοινά συμφέροντα με τους τραπεζίτες, ότι μας δίνουν δουλειά. 
Είναι αποπροσανατολιστική η διαμάχη για το πότε θα γίνει η απεργία γιατί θέλουν να κρύψουν ότι είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν σύμβαση με μειώσεις μισθών, κατάργηση του ωραρίου. Για εμάς οι κινητοποίησεις είναι εργαλείο για να πετύχουν οι εργαζόμενοι το στόχο τους, οι ίδιοι πρέπει να επιλέξουν τις μορφές, τον τρόπο. Φυσικά και η απάντηση των εργαζομένων θα είναι αγωνιστική, δεν βάζουμε θέμα αν θα είναι Τρίτη και Τετάρτη ή  Τετάρτη και Πέμπτη...
Το κύριο είναι το πλαίσιο (δεν υπογράφουμε σύμβαση με μειώσεις μισθών, ωραρίου, δεν δεχόμαστε καμμία απόλυση)  και να έχει πρόγραμμα κλιμάκωσης με σχέδιο , με τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων ώστε να δημιουργούνται προϋποθέσεις μαζικής συμμετοχής στον αγώνα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
Μαντούδης Απόστολος (εσ. 33202 – κιν. 6973649588)
Μουτζουρέλης Άρης (εσ. 78782 – κιν. 6944371519)
Τζιώκας Δημήτρης (εσ. 73348 – κιν. 6974046073)
ametkyprou.blogspot.gr