Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ …
Συναδέλφισσα, συνάδελφε,
Μας θέλουν ακόμα πιο φτηνούς, ακόμα πιο ευέλικτους, μας θέλουν σκυφτούς και υποταγμένους, να ζούμε στο φόβο και στην ανασφάλεια, να μην διεκδικούμε όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη εμείς και οι οικογένειές μας. ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ;
Το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της €.€., του ΔΝΤ, επιχειρηματικών ομίλων και διεθνών funds χαιρετίζουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να κλείσει τη β’ αξιολόγηση όσο πιο γρήγορα γίνεται, είναι από μόνο του αρκετό για να δείξει τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα. 
Το «μενού» των νέων αντεργατικών μέτρων, που στα πλαίσια του 3ου μνημονίου έχουν ψηφίσει και τα άλλα αστικά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), περιλαμβάνει:
–   Απελευθέρωση απολύσεων και αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%
* Νέα μείωση του ήδη άθλιου κατώτερου μισθού και νέος "υπο-κατώτερος μισθός" για τους νεοπροσλαμβανόμενους
* Πλήρη επικράτηση ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, για ακόμα μεγαλύτερη μείωση του μέσου μισθού. Παραπέρα επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης 
* Νέα μείωση "μη μισθολογικού κόστους" (συντάξεις, κοινωνικές παροχές)
* Νέα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000€
* Νέο συνδικαλιστικό νόμο για τον περιορισμό και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης
Με όχημα τη συμφωνία για το χρέος κυβέρνηση και εργοδοσία μας καλούν να ξεχάσουμε τη δουλειά με δικαιώματα, να αποδεχτούμε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς, να αποδεχτούμε ένα 4ο μνημόνιο. Πάντα με την προσμονή για να «έρθει η ανάπτυξη», για να φανεί το «φως στο τούνελ». Όμως εμείς οι τραπεζοϋπάλληλοι γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει θυσίες (χιλιάδες εθελούσιες- απολύσεις, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση). Τώρα πια ξέρουμε και δεν μπορεί να ανεχτούμε μια νέα κοροϊδία. Η «σωτηρία» των τραπεζών σημαίνει πρώτα και κύρια ανάσα και ενίσχυση για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ οι εργαζόμενοι του κλάδου, όπως συνολικά ο λαός μας, θα συνεχίζει να μετρά νέες απώλειες.

ΜΑΣΤΙΓΙΟ, ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ

Σε τράπεζες, θυγατρικές, εισπρακτικές, συνολικά στον κλάδο η επίθεση στους εργαζόμενους κλιμακώνεται. Καθημερινά δεχόμαστε πιέσεις για να πιαστούν οι στόχοι πωλήσεων σε Alpha bank και Πειραιώς, αλλιώς οι συνάδελφοι θα κρίνονται «μη επαρκείς», στην ΕΤΕ θα δούμε νέα μείωση του προσωπικού (πάνω από 1000 εργαζόμενους) με την εθελούσια που ετοιμάζει η Διοίκηση, στη Eurobank αυξάνει καθημερινά ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύει στο δίκτυο μέσω εταιριών ενοικίασης, ενώ η τρομοκρατία της εργοδοσίας και των διευθυντών της με διάφορα μέσα μεγαλώνει σε όλο τον κλάδο (με μέηλ διευθυντών προς τα καταστήματα για τη στοχοθεσία κλπ). Ορισμένες πρωτοβουλίες των μεγαλοτραπεζιτών με δήθεν «κοινωνικό» και «φιλανθρωπικό» χαρακτήρα δε μπορούν να κρύψουν, ότι στους χώρους δουλειάς μεγαλώνει η εντατικοποίηση και η εκμετάλλευση.
Ταυτόχρονα εξακολουθεί και εντείνεται η μεγάλη διαμάχη για τις διοικήσεις και τον έλεγχο των τραπεζών μεταξύ τραπεζιτών, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και κουαρτέτου (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ). Μια διαμάχη που δεν έχει κανένα στόχο να ικανοποιηθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων προς όφελος των φτωχών δανειοληπτών, να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, αλλά το πώς θα βάλουν στο χέρι τα κέρδη, τη χρηματοδότηση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, την ικανοποίηση των επιδιώξεων του κεφαλαίου, εν μέσω όξυνσης του ανταγωνισμού τους σε διεθνές επίπεδο.

… ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΒΑΛΕΙΣ ΜΟΝΟ ΕΣΥ
Συναδέλφισσα, συνάδελφε,
Μόνο εμείς μπορούμε να ανακόψουμε την επίθεση που γίνεται σε βάρος μας. Με οργάνωση και αγώνα, διεκδικώντας την κάλυψη των απωλειών μας και την ικανοποίηση των αναγκών μας.
Στο χώρο των τραπεζών, οι πλειοψηφίες στην ΟΤΟΕ και στα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ) σε καλούν να στοιχηθείς πίσω από τον «δικό σου τραπεζίτη», για να μην «αφελληνιστεί» το τραπεζικό σύστημα, να υπερασπιστείς αυτούς που σε έχουν καθημερινά σε φόβο και ανασφάλεια. Καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες, ότι οι θυσίες που κάνεις είναι σε όφελος σου κρύβοντας ότι οι μόνοι που ευνοούνται είναι οι τραπεζίτες και οι άλλοι καπιταλιστές, νομιμοποιούν με τη στάση τους τις «βελούδινες» απολύσεις, τις εθελούσιες. 
Υπερασπίζονται τη γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού και της κοινωνικής ειρήνης, σπουδαγμένοι στις ακαδημίες των συνδικαλιστικοπατέρων της ΓΣΕΕ και καλοθρεμμένοι από τα αφεντικά αφού αξιοποιούν όλα τα συνδικαλιστικά «κίνητρα» που απλόχερα τους χαρίζουν οι εργοδότες με το αζημίωτο. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, μαζί και η ΟΤΟΕ, τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου έχουν ως αποστολή συντονισμένα και μεθοδικά να διασπούν τους εργαζόμενους και να υπονομεύουν τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις υπάρχουν, να καταστείλουν τις εστίες αντίστασης που πάνε να δημιουργηθούν. Υψώνουν τη «λευκή σημαία» της συναίνεσης και της υποταγής, συνυπογράφοντας με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις τα περίφημα πορίσματα της επιτροπής των «σοφών», για να «βοηθήσουν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση», αλυσοδένοντας τους εργαζόμενους και το κίνημα.
Αναρωτήσου λοιπόν, ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετούν, αν όχι των εργοδοτών και της κυβέρνησης; Έχεις να περιμένεις τίποτα από αυτές τις προδοτικές ηγεσίες παρά από το να σε ενσωματώνουν στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και εσύ να συνεχίζεις να χάνεις δικαιώματα;
  Συναδέλφισσα, συνάδελφε
ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΔΡΟΜΟ ΕΧΟΥΜΕ
Ο δρόμος που έχεις, που έχουμε ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι είναι ένας, σαφής και συγκεκριμένος αν θέλουμε να αποκρούσουμε τους νέους σχεδιασμούς των εργοδοτών και των πολιτικών τους λακέδων, αν θέλουμε η πάλη μας μπει σε πορεία διεκδίκησης των απωλειών μας:
Μην περιμένεις να σε σώσει ο επόμενος «σωτήρας» που θα έρθει μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές διαχειριζόμενος το καπιταλιστικό σύστημα για το ίδιο το όφελος του συστήματος.
Η υπόθεση της υπεράσπισης της εργασίας μας, της ζωής μας και της κλιμάκωσης του αγώνα μας θα κριθεί μέσα στους χώρους δουλειάς. Παίρνουμε την υπόθεση της οργάνωσης της πάλης στα χέρια μας.
Δυναμώνουμε το κλαδικό συνδικάτο του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Αττική. Το συνδικάτο που ενώνει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου με αιτήματα υπεράσπισης και διεύρυνσης των σύγχρονων δικαιωμάτων μας. Το κλαδικό συνδικάτο που ανήκει στο ΠΑΜΕ.
Αλλάζουμε τους συσχετισμούς στα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου ενισχύοντας τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι στον κλάδο, σε τράπεζες και θυγατρικές, εισπρακτικές και δικηγορικά γραφεία, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας ενωμένοι απαντάμε στην νέα επίθεση. Η σωτηρία τους είναι ο δικός μας θάνατος. Ξεπερνάμε φόβους και αναστολές και ΟΛΟΙ μαζί υπερασπίζουμε τα δικαιώματα μας και διεκδικούμε πίσω όλα όσα με βία μας έχουν αρπάξει.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
* Να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης και εργοδοσίας
* Κλαδική σύμβαση που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.
* Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης
Έχουμε πολλούς λόγους για να συμμετέχουμε στην απεργία. Αντιστεκόμαστε στα νέα μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση και εργοδοσία. Ανοίγουμε το δρόμο της αντεπίθεσης. Πάνω απ’ όλα οι ανάγκες μας.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΟΛΟΙ ΣΤHN ΑΠΕΡΓΙΑΚH ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣH ΤΟΥ ΠΑΜΕ 
ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ, ΣΤΙΣ 10.30 ΠΜ