Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΎ ΜΕΤΏΠΟΥ ΣΕΤΠ (ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΏΣ)

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΧEIΡΗΣΙΑΚΗ ΣΣΕ ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Εντείνουν την ανασφάλεια για να ρίξουν τις απαιτήσεις των εργαζομένων. 
Η συνδικαλιστική θυγατρική της τράπεζας (η πλειοψηφία που διοικεί τον ΣΕΤΠ- παράταξη της  Συλλογικής Ενότητας), η μόνη εξάλλου που πληρώνει σύμβουλο συνταξιούχο συνδικαλιστή για να της γράφει τις ανακοινώσεις και αβαντάρεται από την τράπεζα να στέλνει ανακοινώσεις κάνοντας χρήση του δικτύου της τράπεζας στο e-mail συναδέλφων, «ξαναχτύπησε»  με ανακοίνωση (Νο 69) και με ανακοίνωση-παρέμβαση του προέδρου. Αυτή τη φορά πέρα από τις δραστηριότητες ΜΚΟ  (προσφορές, εκδρομές, συγκρότηση των αθλητικών ομάδων κ.α.)  μπήκε στο ζουμί του ρόλου της που δεν είναι άλλος από το να υπερασπίζεται την τράπεζα και να μειώσει κι άλλο το εργατικό κόστος για την εργοδοσία, παριστάνοντας μάλιστα και τον σωτήρα. Στη συνοδευτική φωτο αποτυπώνεται και η αντίληψη της πλειοψηφίας που θέλει τους εργαζόμενους το απαραίτητο ντεκόρ των συνομιλιών! 

Το Αγωνιστικό Μέτωπο θέλει τους εργαζόμενους πρωταγωνιστές και όχι φόντο του κάδρου των συνομιλιών, γιατί αυτοί παράγουν τον πλούτο! Αυτοί έχουν τη δύναμη να καθορίσουν τις εξελίξεις με τη δράση τους.

Επιχ/κή ΣΣΕ  σημαίνει ότι προηγείται διαδικασία Συλλογικής Διαπραγμάτευσης, δηλαδή ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ  μέσα από συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, συσκέψεις με τα σωματεία του χώρου ορίζεται το διεκδικητικό πλαίσιο της ΣΣΕ και το κάνουν κτήμα τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι γιατί αυτούς πρώτιστα αφορά. Οι εργαζόμενοι δεν είναι το ντεκόρ αλλά οι πρωταγωνιστές των διαδικασιών και δημιουργοί των εξελίξεων. Τίποτα απ’ αυτά δεν ακολουθήθηκε. Ούτε τα μέλη του ΔΣ γνωρίζουμε τι ακριβώς θα ζητήσει η πλειοψηφία από την τράπεζα! Πράγμα που οδηγεί στη συνηθισμένη πρακτική όλων των ετών κυριαρχίας του εργοδοτικού συνδικαλισμού ότι δηλ. πάλι μια από τα ίδια για τους εργαζόμενους: η πλειοψηφία μαζί με τον συνδικαλιστικό σκασμό βγάζει  και «δίσκο» : «ότι προαιρείται η εργοδοσία…». 

Αυτό άλλωστε συνέβαινε και σε άλλους συλλόγους, και προ κρίσης, όπως π.χ. ο ΣΕΥΤΠΕ ο οποίος επί Κύπρου ως αντιπροσωπευτικός προσέφευγε στην διαδικασία της Διαιτησίας του ΟΜΕΔ χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων(!) , ούτε λόγος φυσικά για Γενική Συνέλευση ή κάποια μαζική διαδικασία…

Δε μασάνε τα λόγια τους. Κατανοούν λένε την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται το τραπεζικό και εκμεταλλευτικό κατ’ επέκταση σύστημα, παριστάνουν τους ανήξερους όμως στο ότι οι τσέπες των εργαζομένων έχουν αδειάσει, όπως και του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων  που αιμορραγούν οικονομικά για να συνεισφέρουν δισεκατομμύρια στη μαύρη ρουφήχτρα της διάσωσης των αφεντικών. Πού είδαν να διατηρείται το επίπεδο των αμοιβών μας σταθερό;; Για την παράταξή τους είναι μαξιμαλισμός να διεκδικούμε οι εργαζόμενοι αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών που μείωσαν το βιοτικό επίπεδο των οικογενειών μας πάνω από 40%. Την ίδια στιγμή που η τράπεζα μειώνει το μισθολογικό κόστος, βλέπουμε να αυξάνει τις δαπάνες για έξοδα διοίκησης και οι δαπάνες για διαφημίσεις και χορηγίες να ανέρχονται σε 24 εκατ το 2015 και 12,2 εκατ το α’ εξάμηνο 2016! 
Οι απώλειες του εισοδήματός μας είναι συνεχείς και αβάστακτες. Η φοροληστεία δεν έχει τελειωμό. Μας έρχονται κατακέφαλα λογ/σμοί: ΕΝΦΙΑ, αύξηση ΦΠΑ, πληρωμές για παιδεία και υγεία, πράγματα που επιβαρύνουν συνεχώς τον οικογενειακό προϋπολογισμό μας. Οι πενιχροί μισθοί μας χτίζουν με αίμα τα διαφημισμένα πλεονάσματα της κυβέρνησης. Είδαμε τους προηγούμενους  μήνες  να συρρικνώνεται ο μισθός από αύξηση ΦΜΥ, εκκρεμεί η δικαστική απόφαση για την εισφορά αλληλεγγύης. Μας γίνονται κρατήσεις στο μισθό για Ασφαλιστικά Ταμεία και Ταμεία Υγείας που μας έχουν καταργήσει. Η ασφαλιστική εταιρία κοιτάει πως θα «κόψει» τις αποζημιώσεις του συμπληρωματικού προγράμματος ιατροφαρμακευτικής για τους συναδέλφους. Κι ενώ η τράπεζα αρνείται να δώσει αντίγραφο του ασφαλιστηρίου συμβολαίου!! Εκκρεμεί η ολοκλήρωση της προηγούμενης επιχ/κής ΣΣΕ, καθώς και η επιδότηση της Κάρτας ΟΑΣΑ για το 2015. 
Οι «εγγυητές» της εργασίας μας σε ρόλο μεσίτη μας πληροφορούν ότι είναι αυτοί που θωρακίζουν το εργασιακό μας περιβάλλον. Αερολογίες. Δικαιολογούν την αφασία των συνδικαλιστικών αποσπάσεων που διατηρούν! Καμία προστασία ποτέ και πουθενά δεν μπορούν να προσφέρουν οι yesmen σε κανέναν εργαζόμενο μέσα από τις σχέσεις εξάρτησης που έχουν με τον εργοδότη. Ήταν και παραμένουν απολογητές της εργοδοτικής αυθαιρεσίας σε όλα τα επίπεδα. Μας θέλουν «ουρά» πίσω απ’ τα συμφέροντα της μιας ή της άλλης μερίδας μεγαλομετόχων. Έτσι εξασφάλισαν και την αρεστή στον εργοδότη αντιπροσωπευτικότητα μετά από «εξετάσεις» πολλών ετών στην καλλιέργεια συμβιβασμών και ηττοπάθειας. Όταν δεν μπορούν να διεκδικήσουν  ούτε 1ευρώ αύξηση για όλους τους εργαζόμενους, πως είναι δυνατόν οι ίδιοι να βάλουν θεμέλια για νέες κατακτήσεις και να δημιουργήσουν αίσθημα ασφάλειας που ευαγγελίζονται;;
Το αντίθετο μάλιστα. Η εργολαβία που τους έχει αναθέσει η τράπεζα είναι η δημιουργία κλίματος ανασφάλειας , για να μπορεί να περνά τους εκβιασμούς της με ευκολία. Μια και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι επί της ουσίας σωματείο δεν έχουν να ακουμπήσουν. Η εργοδοσία αλωνίζει ασύδοτα. Δίνει ό,τι θέλει, όποτε θέλει και σε όποιον θέλει! Αυτή η συνδικαλιστική πλειοψηφία - πολυεργαλείο της εργοδοτικής πολιτικής-  δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει ποτέ τίποτα για τους εργαζόμενους. Υπηρετεί πιστά τα συμφέροντα των μετόχων με την παράλληλη πορεία φτωχοποίησης και απογύμνωσης από δικαιώματα των εργαζομένων.  
Όσο για το ενιαίο εργασιακό καθεστώς που θέλουν να θεσμοθετήσουν για όλους τους εργαζόμενους, κρύβουν επιμελώς ότι στοχεύουν στην εξίσωση προς τα κάτω, όπως έκαναν με το επίδομα teller στην προηγούμενη επιχ/κή. Κουβέντα δεν αρθρώνουν για τις απλήρωτες υπερωρίες, την εντατικοποίηση, τη στοχοθεσία, τις οικειοθελείς παροχές, τη μη εφαρμογή του Οργανισμού.
Όσον αφορά τους εναπομείναντες συνδικαλιστές της πάλαι ποτέ Ενωτικής(!) Συναδελφικής Κίνησης, (υποψήφιους με το ψηφοδέλτιο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ -ΣΥΡΙΖΑ- στο Συνέδριο ΟΤΟΕ)  μετά το «ψάρεμα» ψήφων σε θολά νερά με τη ξεχειλωμένη εκλογική τακτική:  « άλλος με τη βάρκα μας..» και τις επιμελώς κρυμμένες πολιτικές ταυτότητες, λειτουργούν εδώ και αρκετό καιρό ως παραφυάδα άλλου συλλόγου, που υπάρχει στη τράπεζα. Με άσφαιρα πυρά κατά της Συλλογικής Ενότητας συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες των δεινών των εργαζομένων. Κατ’ αρχήν  θα πρέπει να ενημερώσουν τους συναδέλφους για τις αιτίες αποχώρησης συναδέλφων από το ψηφοδέλτιό τους, καθώς και για την στάση αποχώρησης τους από τα 2 Συνέδρια ΟΤΟΕ και ΕΚΑ που τους έστειλαν ως αντιπροσώπους οι εργαζόμενοι με τη ψήφο τους. Τέλος,  στη μίζερη πρότασή τους για επιχ/κή ΣΣΕ δε λένε κουβέντα για αναπλήρωση εισοδηματικών απωλειών. Τα ξεχνάμε δηλαδή αυτά;
Συνάδελφοι, ο κλάδος μας έχει πλούσια παράδοση συλλογικών αγώνων, που μας έδωσαν κατακτήσεις. Δεν μας αξίζει η σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς που μας επιβάλουν.  Πρέπει όλοι να προβληματιστούμε για το τι είδους σωματείο έχουμε ανάγκη σήμερα και ποιες δυνάμεις είναι το πραγματικό αποκούμπι του εργαζόμενου στις δύσκολες μέρες που είναι μπροστά μας.
ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ
ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ 
ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΑΣ
ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ 
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 
ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ

ΒΑΛΑΒΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (48223) 6973805643
ΚΟΝΟΡΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ  (25032) 6972017691
ΜΕΣΣΑΔΟΣ ΝΙΚΟΣ        (31961) 6947833121
ΜΠΕΛ-ΜΠΑΜΠΕΤ  ΕΙΡΗΝΗ (22569) 6972333190
ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ (25068) 6937408794