Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΕΣΑΚ-ΑΤΕ


Άμα θέλεις να κρυφτείς κι η …χαρά δεν σε αφήνει!

Στο Γενικό Συμβούλιο της Τρίτης 14 Οκτώβρη 2014 η ΕΣΑΚ κατέθεσε πρόταση για συμμετοχή του ΣΕΤΑΠ στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, και στο οποίο θα συμμετέχουν πάνω από 700 σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα της χώρας.
Την πρόταση αυτή την καταψήφισαν όλες οι άλλες παρατάξεις, με διάφορες δικαιολογίες. Στην πρότασή μας διευκρινίστηκε ότι δεν μπαίνει καμία προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΣΕΤΑΠ, ούτε χρειάζεται να συμφωνεί με το ΠΑΜΕ. Σκοπός είναι να υπάρξει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στην κινητοποίηση, για να πάρουν λίγο τα πάνω τους οι εργαζόμενοι και να δουν ότι κάτι γίνεται, να εισπράξει τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εργοδότες ότι είμαστε παρόντες και δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση, να δεχτούν επιτέλους κάποια πίεση. Κύρια όμως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να βγουν από αυτή την κατάσταση αναμονής, όπου όλοι περιμένουν ότι μια εναλλαγή κυβέρνησης θα λύσει όλα τα προβλήματα ως δια μαγείας.
Να τι απάντησαν οι παρατάξεις στην πρότασή μας:
· ΔΗΣΥΕ: Καταψηφίζουμε, γιατί δεν μπορούμε να διαδηλώνουμε παρέα με αυτούς που μας κατηγορούν για ξεπουλημένους και εργοδοτικούς στην ΟΤΟΕ και στη ΓΣΕΕ.
· ΔΑΚΕ: Καταψηφίζουμε, γιατί πρόκειται για ένα κομματικό συλλαλητήριο και ο ΣΕΤΑΠ δεν ανήκει στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
· ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: 3 Γενικοί σύμβουλοι της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ψήφισαν «υπέρ», 4 «λευκό» και όλοι οι υπόλοιποι Διοικητικοί Σύμβουλοι (4 παρόντες από τους 5) ψήφισαν «κατά», με το επιχείρημα ότι ο ΣΕΤΑΠ δεν πρόσκειται στο ΠΑΜΕ.
· ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (ονομασία κατ’ ευφημισμόν): Καταψηφίζουμε γιατί  έρχεται μια πρόταση για συμμετοχή σε ένα συλλαλητήριο που δεν συνδιοργανώνουμε!!!
Γιατί κατηγορούν το ΠΑΜΕ; Επειδή παίρνει πρωτοβουλίες για την οργάνωση και ανάπτυξη αγώνων; Επειδή δεν πήρε την άδεια της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ, που κατά τα άλλα όλοι τους (υποτίθεται ότι) βρίζουν; Επειδή παλεύει για να μην περάσει ο συμβιβασμός και η απογοήτευση, για να σηκώσει ανάστημα ο εργαζόμενος να διεκδικήσει τα δικαιώματά του μέσα από ένα ισχυρό κίνημα;
Αποτελεί πρόκληση στη νοημοσύνη των εργαζομένων να μιλούν για κομματικά συλλαλητήρια όσοι υπηρέτησαν κυβερνήσεις, κόμματα και εργοδοσίες. Λένε ψέματα επικίνδυνα και αντιδραστικά για να κρύψουν την υποταγή τους. Άλλωστε και τα ίδια τα κόμματα κρίνονται από τη συνέπεια λόγων και έργων. Αν τα μέλη τους  είναι στην πρωτοπορία των αγώνων, στην πρώτη γραμμή για να δημιουργούνται προϋποθέσεις ανασύνταξης του κινήματος. Εκτός, αν ζητούν πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων ή θέλουν να μας πείσουν ότι εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν κοινά συμφέροντα, θα διαδηλώνουν όλοι μαζί, «ανεξάρτητοι»  και «ακομμάτιστοι». Το ΠΑΜΕ πάντως δεν ζητάει.
Δεν μπορούν να κρυφτούν. Παρά τις διαφορετικές αφετηρίες, τελικά όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις συμφωνούν και συναντιούνται στο δρόμο που κρατάει τους εργαζόμενους στη γωνία, ενισχύει τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό και την αυταπάτη του μικρότερου κακού. Συμφωνούν, δηλαδή, στη γραμμή ενός κινήματος υποταγμένου και ανίσχυρου να εμποδίσει την επίθεση που δέχεται, πολύ περισσότερο να διεκδικήσει τα σύγχρονα δικαιώματά του. Οι ταμπέλες  «αγωνιστικός», «αριστερός» δεν αρκούν.
Αρνητικά απάντησαν επίσης ο «εργοδοτικός Σύλλογος της Πειραιώς» και ο «αγωνιστικός» της Κύπρου. Τους βολεύει να είναι ο εργαζόμενος στη γωνία και να περιμένει τη λύση δια της αναθέσεως, να είναι του χεριού και της επόμενης κυβέρνησης και της όποιας εργοδοσίας.
Αυτή είναι και η κύρια αιτία που όλα λιμνάζουν (αποζημιώσεις, δεδουλευμένα, υπερωρίες κλπ.).
Εμείς, η ΕΣΑΚ, συνεπείς στην πεποίθησή μας ότι τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς αγώνες και χωρίς την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτούς, υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι της Πειραιώς στο συλλαλητήριο, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων (5 να μην αβασκαθούνε).
Επισημαίνουμε όμως για άλλη μια φορά, το πόσο αρνητικοί είναι οι συσχετισμοί για τους εργαζόμενους μέσα στο ΣΕΤΑΠ, μπροστά στην πολύ δύσκολη κατάσταση που όλοι μας αντιμετωπίζουμε, όχι μόνο στον Όμιλο Πειραιώς, αλλά συνολικότερα στη ζωή μας. Η επίθεση που δεχόμαστε από τα μέτρα της κυβέρνησης, ο εκβιασμός του εργοδότη που μας ξεζουμίζει με απλήρωτες υπερωρίες και άπιαστες στοχοθεσίες, το άγχος και η αβεβαιότητα της αυριανής μέρας (θα έχουμε δουλειά; θα γίνουν κι άλλες μειώσεις; θα αυξηθεί κι άλλο η φορολογία; κλπ.) συζητήθηκαν στο συμβούλιο, παραμένοντας στο επίπεδο των διαπιστώσεων και της καταγραφής των προβλημάτων και της δικονομίας. (Μπορείτε να δείτε στο τέλος του κειμένου αναλυτικά ποιά ήταν τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν την κάθε παράταξη, ως ένδειξη της αντίληψής τους).
Συνάδελφοι,
Ο χαρακτήρας ενός σωματείου και ο προσανατολισμός του δεν κρίνεται από τα «προοδευτικά ή μη» πρόσημα, δεν αλλάζει με τις «διαδικτυακές» συγκρούσεις με την εργοδοσία και τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό, ούτε με νέες προσφυγές, άλλες αγωγές, καινούρια δικαστήρια.  Όσο  η δράση του σωματείου δεν προσανατολίζεται στο πώς θα σηκώσει κεφάλι ο κόσμος, πώς θα μπει στη δράση, πώς θα σπάσει τα δεσμά του φόβου και της υποταγής απέναντι στην εργοδοσία και όσους την εξυπηρετούν, δε θα δούμε άσπρη μέρα.
Το δίκιο μας θα κριθεί στους δρόμους. Μόνο εκεί μπορούν να έχουν νίκες οι εργαζόμενοι. Οργανωμένα και μαζικά. Ποτέ δεν έγινε διαφορετικά, ποτέ δεν θα μας χαρίσουν δικαιώματα.
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΤΑ! ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ!
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ- ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΕΜΕΙΣ
Οι θέσεις των άλλων παρατάξεων στο Γενικό Συμβούλιο:
ΔΗΣΥΕ: Το κύριο, το νούμερο 1 πρόβλημα αυτή τη στιγμή για το ΣΕΤΑΠ είναι η αρνητική απόφαση του ΣτΕ. Οι συνάδελφοι της ΔΗΣΥΕ μόνο πένθος δεν φορούσαν και είπαν περίλυποι: «Πρέπει να μελετήσουμε τις από δω και πέρα νομικές ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούμε». Έτσι έχουν μάθει να συνδικαλίζονται, μέσω δικηγόρων, βουλευτών και διαδρόμων της βουλής. Αν δεν τους κάτσει, την κάτσανε…
ΔΑΚΕ: Το μείζον ζήτημα για αυτήν την παράταξη ήταν η περικοπή, που έγινε, στα έξοδα των αποσπασμένων διοικητικών συμβούλων και της μετακίνησης των γενικών συμβούλων. Μάλιστα, όταν η ταμίας του ΣΕΤΑΠ είπε ότι 15 ευρώ την ημέρα είναι αρκετά χρήματα για να τραφεί ένας άνθρωπος εκτός έδρας, ένας σύμβουλος της ΔΑΚΕ απάντησε: «Ε, να πάμε και στον έρανο της Μητρόπολης…». Αυτό είναι το πρόβλημα, όταν βλέπεις το συνδικαλισμό ως επάγγελμα!!!!
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Τώρα που πέταξε το πουλάκι, κύριο θέμα για τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ήταν η ενοποίηση των συλλόγων. Έπεσαν από τα σύννεφα μπροστά στην αντίδραση του ΣΕΥΤΠΕ (πρώην Κύπρου), που ούτε λίγο ούτε πολύ, αξιώνει να διαλυθεί ο ΣΕΤΑΠ για να ενοποιηθούν οι 2 σύλλογοι.  Όψιμα η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ανακάλυψε ότι το ΔΣ του ΣΕΥΤΠΕ στην πλειοψηφία του καίγεται για τις καρεκλίτσες του  και ξεχνά (η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) πόσο είχε επιμείνει στην δημιουργία ενός άλλου πόλου μέσα στον Όμιλο, με θετικό πρόσημο όπως έλεγε, με κοινές δράσεις μέχρι την τελική ενοποίηση κλπ. Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ μας έχει συνηθίσει - χρόνια τώρα - στην εναλλαγή θέσεων με την ίδια ταχύτητα που ανοιγοκλείνει το μάτι του ανθρώπου. Και δεν έχουν κανένα πρόβλημα, που με την προηγούμενη στάση τους ευνόησαν τον εργοδοτικό σχεδιασμό δίνοντάς τους χρόνο για τη δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικού σωματείου κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της διοίκησης!
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ: Το κύριο ζήτημα είναι να μην συναινέσει ο ΣΕΤΑΠ στην διεύρυνση του ωραρίου στα καταστήματα με πρόσχημα τις πληρωμές συντάξεων, επιδοτήσεων κλπ. Χωρίς να υποτιμούμε το ζήτημα, εκτιμούμε ότι η Αγωνιστική Πρωτοβουλία είναι «αγωνιστική» στα λόγια, αφού το πραγματικό εμπόδιο σε μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν το δυνάμωμα του κινήματος.