Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΑΠΟ ΕΣΑΚ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Πριν λίγες μέρες η ΕΝΙΑΙΑ κατήγγειλε ότι οι παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στον ΣΥΕΤΕ «εξαγοράζουν τις «υπηρεσίες» που προσφέρουν στην εργοδοσία με προσωπικά οφέλη, απολαμβάνοντας προαγωγές, διορισμούς δικών τους παιδιών, ρίχνοντας ουσιαστικά νερό στον μύλο του εκφυλισμού και της συκοφάντησης του συνδικαλιστικού κινήματος». Μετά την ανακοίνωσή μας, αναγκάστηκαν όλοι να «ανακαλύψουν την Αμερική» και με σειρά ανακοινώσεων καλούσαν τον πρόεδρο (ΔΗΣΥΕ), τον γραμματέα (ΔΑΚΕ) και ένα ακόμη μέλος (ΔΗΣΥΕ) του προεδρείου του ΣΥΕΤΕ, ξεχνώντας (!) και τον συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έβαλαν από την πίσω πόρτα τα παιδιά τους ειδικούς συνεργάτες στην ΕΤΕ.
Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Τα ΜΜΕ αξιοποίησαν το γεγονός, ενισχύοντας την προσπάθεια κατασυκοφάντησης του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος, σε μια εποχή που ανοίγει από την κυβέρνηση η συζήτηση για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας. Έβγαλαν στη δημοσιότητα ονόματα και άνοιξαν τον χορό της απαξίωσης της συνδικαλιστικής δράσης.
Δεν είναι κάτι καινούριο. Διαχρονικά οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ βόλευαν τα παιδιά τους, έπαιρναν κατ' εξαίρεση προαγωγές, απολάμβαναν συνδικαλιστικά προνόμια κλπ. Όλο αυτό το διάστημα η ΕΝΙΑΙΑ στην ΕΤΕ κατήγγειλε και αναδείκνυε όλα αυτά τα φαινόμενα, ουδέποτε συμμετείχε σε αυτά, και μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις τράπεζες όχι μόνο δεν κάνουν χρήση, αλλά γυρίζουν πίσω τα συνδικαλιστικά κίνητρα, τα οποία έχει προσυπογράψει η ΟΤΟΕ με τους εργοδότες.
Οι τελευταίες ανακοινώσεις της ΔΑΣ- ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι ο καιροσκοπικός τους χαρακτήρας. Καλεί «όποιον συνδικαλιστή εμπλέκεται..., να παραιτηθεί από κάθε συνδικαλιστική ιδιότητα» ενώ γνωρίζει από τον Μάιο κιόλας ότι ο δικός της εκλεγμένος συνδικαλιστής εμπλέκεται προσωπικά. Τον καλεί σήμερα σε παραίτηση, επειδή γνωρίζει ότι ούτως ή άλλως ο συνδικαλιστής της βγαίνει σε σύνταξη τον Αύγουστο. Αλήθεια, δεν ήξερε ο κατά τα άλλα «αριστερός» εκλεγμένος της ΔΑΣ από την Θεσσαλονίκη, που βγάζει προσωπική ανακοίνωση και καλεί όλους τους «αριστερούς» να διώξουν τη «σαπίλα του ξεπουλημένου συνδικαλισμού από την ΕΤΕ» και να «κάνουμε κοινό μέτωπο των αριστερών δυνάμεων», ότι και η δική του παράταξη είναι μπλεγμένη στις συνδιαλλαγές; Και αφού αποκαλύφτηκαν και οι δικές τους οι «πομπές», ο συνάδελφός μας Πεπές ανακάλυψε ότι ο εκλεγμένος τους είναι «συνεργάτης» και όχι μέλος τους. Δε μπορούν να κρυφτούν. Το «νέο» και «πρωτοποριακό» που ευαγγελίζονται οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλασμένο με τα ίδια φθαρμένα και σαπισμένα υλικά του ξεφτισμένου συνδικαλισμού.
Και η όψιμα «επαναστατική» Πρόταση Προοπτικής κατήγγειλε τις συνδιαλλαγές και μας έβαζε στο ίδιο τσουβάλι καλώντας από κοινού την ΕΝΙΑΙΑ με την ΔΑΣ «να παραιτηθούμε από το προεδρείο για να μην τους νομιμοποιήσουμε». Γνώριζε ότι μόνο η παράταξή μας είναι έξω από τα παιχνίδια του βρώμικου συνδικαλισμού. Όμως και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην τράπεζα (Πρόταση Προοπτικής), για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους πολιτικά συμφέροντα, στο όνομα μιας άχρωμης και άοσμης αριστεράς, συγκαλύπτουν τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ για να μπορούν και στο μέλλον να συνεργάζονται με την κυβερνώσα αριστερά.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Η μόνη κερδισμένη από αυτή την ιστορία είναι η εργοδοσία. Έχουν βάλει στο χέρι τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορούν χωρίς αντιδράσεις να περνούν τα αντεργατικά τους μέτρα. Κλείνουν τα στόματα των συνδικαλιστών, για να μην υπάρχουν αντιδράσεις όταν μας κόβουν τους μισθούς, όταν παραβιάζουν τον Κανονισμό, όταν ελαστικοποιούν και εντατικοποιούν την εργασία μας. Αυτό είναι εργοδοτικός συνδικαλισμός.
Δεν θα μπούμε στο εσωπαραταξιακό παιχνίδι των παρατάξεων ή/ και «ανεξάρτητων» μελών της ΠΑΣΚΕ, που αξιοποιούν αυτές τις καταστάσεις για να αλλάξουν τα πρόσωπα, αλλά να διατηρήσουν τους μηχανισμούς τους. Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι προσωπικό ατόπημα ορισμένων συνδικαλιστών τους, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν. Είναι η γραμμή του συμβιβασμού, της υποχώρησης, της ταύτισης με τις επιδιώξεις των εργοδοτών και της Κυβέρνησης, που γεννά την εξάρτηση, τη συνδιαλλαγή και την εξαγορά.
Προϋπόθεση λοιπόν είναι η αλλαγή γραμμής στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε σύγκρουση και ρήξη με τα συμφέροντα των εργοδοτών, με τη λογική του μικρότερου κακού. Να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων ο συνδικαλισμός που θα υπηρετεί τα δικά τους και μόνο συμφέροντα.
Καλούμε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε όσους με τα έργα τους έχουν αναγκάσει τους νέους εργαζόμενους να απαξιώνουν τη συλλογική, οργανωμένη, ταξικά προσανατολισμένη δράση. Να ρίξουν μαύρο σε όλες τις παρατάξεις που υπονομεύουν το συνδικαλιστικό κίνημα, ανεξάρτητα από τους μανδύες που φορούν (ΔΗΣΥΕ, Διαφάνεια, ΔΑΚΕ, Νέα Εποχή ή ό,τι άλλο εμφανίσουν). Να μην τσιμπήσουν από τα ψεύτικα καλέσματα της ΔΑΣ- ΣΥΡΙΖΑ για «ηθική αποκατάσταση του συνδικαλισμού». Να μην εμπιστευτούν αυτούς που ευτελίζουν με τα λόγια και τις πράξεις τους την έννοια της Αριστεράς.
Η ΕΝΙΑΙΑ Συνδικαλιστική Αγωνιστική Συμπαράταξη στην ΕΤΕ θα κινήσει διαδικασίες για έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. του ΣΥΕΤΕ που θα συγκαλέσει ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. Να αποφασίσουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς για να μπορούμε πιο δυνατοί να αντικρούσουμε τα νέα μέτρα που θα έρθουν.
______________________________________________________________________________

Ρητορικό ερώτημα Αγωνιστικού Μετώπου : Στην Τρ.Πειραιώς έχουν προσληφθεί παιδιά και συγγενείς συνδικαλιστών "καριέρας";