Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

όλοι για έναν και ένας για όλους

3/7/2013
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Συνάδελφοι,
Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς ολοκληρώθηκε.
Αυτό δε σημαίνει για εμάς τους εργαζόμενους εξασφάλιση των θέσεων εργασίας με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα γιατί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας απαιτεί μείωση του «λειτουργικού κόστους» στις τράπεζες, δηλαδή μείωση μισθών, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων, απολύσεις (κυρίως με τη μορφή των εθελουσίων).
Συνάδελφοι,
η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας ουσιαστικά συμφωνεί με την πολιτική που ισχυροποιεί τις τράπεζες, αποδέχεται ότι προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων του εργοδότη. Αυτό που βιώνουμε όμως είναι μειώσεις μισθών (από 1/7/2013, με τη σύμφωνη γνώμη και την υπογραφή της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, έχουμε μείωση του βασικού μισθού κατά 6%, κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού ( 3,5%)) , εντατικοποίηση της εργασίας (ΑΜΚ, μετάπτωση συστήματος κτλ), προαναγγελία απολύσεων (εθελούσιες).
Είναι ο απόλυτα φυσιολογικός τρόπος λειτουργίας ενός συστήματος ανάπτυξης που προϋποθέτει υψηλή κερδοφορία για τους «επενδυτές - μετόχους» ώστε να μπορούν να επιβιώσουν στοιχειωδώς οι παραγωγοί του πλούτου, οι εργαζόμενοι. Ενός συστήματος που, ανεξάρτητα από προθέσεις, δε μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο προς όφελος του λαού από καμιά κυβέρνηση, όπως αυτή κι αν αυτοαποκαλείται (πρόσφατα παραδείγματα: Βραζιλία, Κύπρος και αλλού), όσο δεχόμαστε «τα κλειδιά» της οικονομίας, τα μέσα παραγωγής να κατέχονται και να ελέγχονται από τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
επιδιώκει να ενώσει τους εργαζόμενους στη βάση της υπεράσπισης και διεκδίκησης με κριτήριο την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών. Η σταθερή και μόνιμη δουλειά, το σταθερό ωράριο, εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα, το επίπεδο της υγείας μας (μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο φορέα) με βάση την σύγχρονη εξέλιξη της επιστήμης είναι οι βασικές ανάγκες που απασχολούν το σύνολο των εργαζομένων, φυσικά και τους τραπεζοϋπαλλήλους και τους εργαζόμενους στον Όμιλο Πειραιώς. Σε αυτή την ενότητα καλούμε τους συναδέλφους να στοιχηθούν. Να βάλουμε εμπόδια όλοι μαζί σε αυτή την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, την πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας. Μόνο μέσα από το ενιαίο μέτωπο πάλης μπορούν οι αγώνες των εργαζομένων να έχουν αποτέλεσμα.
Σας καλούμε να βγάλετε συμπεράσματα από τη ζωή σας και την πρόσφατη εμπειρία σας. Πρέπει την υπόθεση της εργασίας μας, της ζωής μας να την πάρουμε στα χέρια μας. Καμιά ανάθεση, σε κανέναν εντολοδόχο, με εμάς στο περιθώριο, δεν πρόκειται να λύσει οριστικά ούτε και το πιο μικρό μας πρόβλημα. Να κάνουμε πράξη το σύνθημα όλοι για έναν και ένας για όλους.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ  - ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Μαντούδης Απόστολος (εσ. 33202 – κιν. 6973649588)
Μουτζουρέλης Άρης (εσ. 78782 – κιν. 6944371519)
Τζιώκας Δημήτρης (εσ. 73348 – κιν. 6974046073)
ametkyprou.blogspot.gr