Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Αθήνα, 26/2//2013

Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Οι τραπεζίτες μετά το καρότο των εθελούσιων παίρνουν το μαστίγιο και απαιτούν:
  • Νέες μειώσεις μισθών από 17%-20%, με κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού, μειώσεις στα κλιμάκια, στο επίδομα πολυετίας  στο 1,5% ανά τριετία, μεταφορά των επιδομάτων γάμου, τοκετού, ανθυγιεινού κλπ από την κλαδική σε επιχειρησιακή διαπραγμάτευση.
  • Αύξηση των ωρών εργασίας από 37 σε 39 και διευθέτηση του χρόνου λειτουργίας των τραπεζών από 8πμ-6μμ,
  • Κατάργηση των πρόσθετων ημερών χειμερινής άδειας, της θεσμοθετημένης προώθησης teller,της ρύθμισης για την απορρόφηση των απολυμένων από ξένες τράπεζες, του Γ’βάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου κ.α.
Προκαλούν  λέγοντας ότι οι τράπεζες θυσιάστηκαν για να σώσουν την ελληνική οικονομία  και μοιραία πρέπει να πληρώσουν και οι εργαζόμενοι, όταν εργαζόμενοι,  αυτοαπασχολούμενοι,  φτωχοί αγρότες, τα λαϊκά νοικοκυριά και οι άνεργοι πνίγονται από τα δάνεια και τους τόκους και το τραπεζικό κεφάλαιο γεμίζει τα σεντούκια του.
Προσβάλλουν το μυαλό μας όταν λένε ότι είναι λογικό και δίκαιο αφού υπέγραψαν μειώσεις 8% τα επιχειρησιακά σωματεία, να υπογράψει και η ΟΤΟΕ.

ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ
Πίσω από τις φραστικές κορώνες, η ηγεσία της ΟΤΟΕ καταθέτει στους τραπεζίτες τα διαπιστευτήριά της για κλίμα ομαλότητας, για την ωριμότητα που έχει επιδείξει ώστε να περάσουν οι εξελίξεις στις τράπεζες χωρίς αναταράξεις. Σκίζει τα ιμάτιά της για τα θεσμικά αλλά είναι έτοιμη να συζητήσει «λογικές» μειώσεις. Νουθετεί τους τραπεζίτες να φέρουν  πρόταση μειώσεων που να μη δημιουργεί ανομοιομορφία. Ζητάει από τους τραπεζίτες να δείξουν λογική, διάθεση συνεννόησης, για να υπάρξει ήρεμο περιβάλλον ώστε να παίξουν το «σπουδαίο κοινωνικό τους ρόλο» στην οικονομία.

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ –ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ
Το τραπεζικό κεφάλαιο δρα ενιαία  ως τάξη .Έχει σχέδιο και στόχο. Μείωση μισθών και αύξηση χρόνου εργασίας σημαίνει αύξηση της εκμετάλλευσης, δηλ. περισσότερα κέρδη. Απολύσεις με εθελούσιες, με πειθαρχικά ή βίαιες σημαίνει  μείωση του κόστους και  νέες εργασιακές σχέσεις. Επιδιώκουν  σύμβαση που στην ουσία θα καταργεί την Κλαδική, θα χτυπά το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα. Υλοποιούν  στον κλάδο τα μέτρα που η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ εφαρμόζουν για όλους τους εργαζόμενους, προκειμένου να σωθούν τα μονοπώλια  στην κρίση αλλά και να διαμορφώσουν τους όρους για την κερδοφορία τους μετά την κρίση.

Οι τραπεζίτες απαιτούν υποταγή ,οι συνδικαλιστικές ηγεσίες την προσφέρουν
Οι μειώσεις στις επιχειρησιακές με τις λεγόμενες ρήτρες προστασίας έχουν την υπογραφή της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ
Το κλείσιμο του αγώνα στο ΤΤ με υπογραφή μειώσεων και εθελούσιων απολύσεων έχει την υπογραφή της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και Ενωτικής Κίνησης ΤΤ (ΣΥΡΙΖΑ).
Η υπονόμευση του αγώνα στην ΑΤΕ ενώ οι εργαζόμενοι έλεγαν όχι στις νέες συμβάσεις με πρωτοφανή απεργιακά ποσοστά έχει την υπογραφή Συσπείρωσης (ΣΥΡΙΖΑ), ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.
Η δημιουργία επαγγελματικού ταμείου (δηλαδή να κάνουμε τις περικοπές μόνοι μας) στην επικουρικότητα και στο ταμείο υγείας ως λύση για την αποτροπή της κυβερνητικής επίθεσης έχει την υπογραφή ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ- Ριζ. Παρέμβαση (ΣΥΡΙΖΑ)
Η αντίληψη ότι τα επιχειρησιακά επιδόματα είναι οικειοθελείς παροχές των τραπεζιτών προκειμένου να χρυσώσουν το χάπι ότι οι  μέχρι σήμερα μειώσεις δεν αφορούσαν την κλαδική έχει την υπογραφή ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δυνάμεις αυτές συμμετέχοντας σε κοινά ψηφοδέλτια (ΑΛΦΑ) με τους λεγόμενους εργοδοτικούς, ενισχύουν την εργοδοτική τρομοκρατία και τη γραμμή της ταύτισης των συμφερόντων εργαζομένων και τραπεζιτών.
Επιβεβαιώνεται ότι η υποχώρηση, η λογική του μικρότερου κακού, η αντίληψη της ατομικής λύσης, η φόβος και η μη συμμετοχή στην απεργία, όχι μόνο δε διασφαλίζουν τους εργαζόμενους αντίθετα αποθρασύνει τους εργοδότες να απαιτούν όλο και περισσότερα.
Επιβεβαιώνεται ότι ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός και οι αριστερίζοντες διαχειριστές του ρεαλισμού, μπορεί να κλίνουν την ενότητα σε όλες τις πτώσεις, μπορεί να αλλάζουν ονόματα στα ψηφοδέλτιά τους, αυτό που δεν αλλάζουν είναι η γραμμή του συμβιβασμού και των αυταπατών στους εργαζόμενους. Γραμμή που οδηγεί στην ενσωμάτωση, που οικοδομεί ένα συνδικαλιστικό κίνημα υποταγμένο, που θα εναποθέτει τις λύσεις των προβλημάτων του στην κυβερνητική εναλλαγή.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΙ – ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ
Αρκεί:
  • Να μην αποδεχτούμε ότι οι εργαζόμενοι είναι κόστος και ευθύνονται για την κρίση 
  • Να συνειδητοποιήσουμε ότι κριτήριο των διεκδικήσεων είναι το ποιός παράγει τον πλούτο,
  • Να μην ξεχνάμε ότι η απόσπαση κατακτήσεων  πάντα ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων,
  • Να μην αποσπάμε την επίθεση  στο μισθό και στις συντάξεις από την επίθεση στο σύνολο της ζωής μας στην υγεία, στη παιδεία, στα χαράτσια, στη φοροληστεία, στα άνεργα παιδιά μας.
Στη βάση αυτή είναι ανάγκη να σηκώσουμε ανάστημα και να οργανώσουμε την πάλη μας, να δυναμώσουν οι αγώνες ,να κλιμακωθούν. Η απάντηση στην πρόκληση των τραπεζιτών είναι ένα ρωμαλέο αποφασισμένο κίνημα που θα δώσει πολύμορφη μάχη με σχέδιο και αιτήματα που ανταποκρίνονται στις δικές του ανάγκες.
Απορρίπτουμε κάθε πρόταση για μείωση μισθών, ανατροπή του  σταθερού χρόνου εργασίας και περιορισμό δικαιωμάτων.
Απαιτούμε και παλεύουμε για βελτίωση  συνολικά της θέσης των εργαζομένων.
Απαιτούμε και παλεύουμε για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νομοθετημάτων.
Ξέρουμε ότι το αποτέλεσμα του αγώνα εξαρτάται από το συσχετισμό δύναμης σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Όμως μόνο στη γραμμή της σύγκρουσης και της διεκδίκησης μπορούμε, να εμποδίσουμε τα χειρότερα, να φέρουμε αποτελέσματα.
                                               
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ
Με κυνισμό η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ ετοιμάζουν νέα επίθεση στους μισθούς για την ανταγωνιστικότητα. Γι αυτό  η μάχη για την Εθνική Γενική ΣΣΕ και την κλαδική  ΣΣΕ είναι κοινή.
Μονόδρομος για τους τραπεζοϋπαλλήλους το δυνάμωμα των αγώνων και η συμμαχία τους με τους άλλους εργαζόμενους. Στη συμμαχία των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών χτίζουμε τη δική μας λαϊκή συμμαχία.

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια.
Με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς,
·         να εμποδίσουν τα σχέδια τραπεζιτών και συνδικαλιστικών ηγεσιών για νέες  μειώσεις
·         να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΜΕ που έχει καταθέσει στη ΓΣΕΕ για συντονισμό όλων των Ομοσπονδιών για υπογραφή Κλαδικής και ΕΓΣΣΕ
·         να εμπιστευθούν τη δύναμή τους
·         να συσπειρωθούν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ που θέλουν και μπορούν να οργανώσουν αυτόν τον αγώνα.

           ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΜΕ