Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Οκτώβριος 2012
 ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ 
ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η επίθεση δεν έχει τέλος. Αντιστεκόμαστε στην επιχείρηση διάλυσης της δημόσιας υγείας, στην πλήρη εμπορευματοποίησή της, στη λογική της ισοπέδωσης προς τα κάτω.

Η ένταξη του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΟΠΥΥ δεν είναι μια αιφνιδιαστική κίνηση, όπως διατείνεται η ηγεσία της ΟΤΟΕ. Ήρθε να συμπληρώσει ένα σκηνικό, που γίνεται όλο και πιο εκρηκτικό στον τομέα της υγείας. Μειώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και στα φάρμακα, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η τροπολογία που κατατίθεται δεν είναι μια «αντιδημοκρατική», «αντισυνταγματική» μεθόδευση, όπως διατείνονται  οι ηγεσίες των επιχειρησιακών σωματείων. Δεν είναι ούτε καν «παράνομη»,  αφού οι ίδιοι οι πολιτικοί νομοθετούν κατά πώς βολεύει, κάθε φορά, τα πλούσια αφεντικά τους.

Είναι η συνειδητή πολιτική επιλογή της τρικομματικής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που κατά την περίοδο της κρίσης, αλλά κυρίως μετά από αυτήν, θα διαμορφώνουν όρους κερδοφορίας για το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες.

Στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι να περιοριστούν οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας σε ένα ανεπαρκές πακέτο, που δε θα καλύπτει τις ανάγκες. Να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία και την Πρόνοια.
Να ενισχυθεί η επιχειρηματική δράση στον τομέα της υγείας.

Η τροπολογία αυτή επιβεβαιώνει το νέο γύρο επίθεσης στην περίθαλψη του λαού, που έχει ξεκινήσει. Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες, αναμονή και εφησυχασμό. Οδεύουμε σε μια περίοδο όπου, ανάλογα με το τι έχει ο καθένας στην τσέπη του, θα μπορεί να αγοράζει το επίπεδο της Υγείας του.

·         Οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν πληρώσει τις αντιλήψεις που καλλιεργούν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και οι αριστεροί διαχειριστές του ρεαλισμού, ότι: «τα μέτρα δε θα μας πιάσουν, θα διατηρήσουμε τα ταμεία μας αν αυξήσουμε τις εισφορές μας, θα εξαιρούμαστε κάθε φορά με υπόγειες διαδρομές και συναντήσεις». Μήπως δεν έχει υποβαθμιστεί η Υγεία όσων είναι ήδη στο ΤΑΥΤΕΚΩ; Μήπως, τα λεγόμενα υγιή ταμεία, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ύπαρξης ή μείωσης των παροχών;
·         Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές ακολουθούνται από απολύσεις  και  αλλαγή εργασιακών σχέσεων, από τη μείωση  και του μη μισθολογικού κόστους, με δυσμενείς συνέπειες στον κλάδο υγείας.
·         Οι τραπεζίτες και οι τράπεζες στον καπιταλισμό ούτε μεγαλόψυχοι είναι, ούτε κοινωνικά ευαίσθητοι. Ένας είναι ο καημός τους: η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία.

Η επίθεση αυτή δεν ανακόπτεται  με νομικά τερτίπια και ούτε με την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου, που προωθεί η συνδικαλιστική πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ, στο οποίο θα ανήκουν τα ταμεία του ΤΑΥΤΕΚΩ και  κάποτε στο μέλλον θα ενταχθούν και τα υπόλοιπα.

Είναι φανερό ότι ένα τέτοιο ταμείο, ακόμα και αν δημιουργηθεί, θα στηρίζεται στη λογική των εισφορών  από το μισθό μας (όσος θα είναι αυτός), οι οποίες θα αυξάνονται αντίστοιχα με τα κόστη φαρμάκων και της εμπορευματοποιημένης υγείας , αλλιώς θα είναι ένας άλλος ΕΟΠΥΥ.

Είναι επίσης φανερό ότι, αν οι τραπεζίτες επιλέξουν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο ταμείο, θα το κάνουν γιατί από εκεί θα βγάζουν κέρδη.

Ένας τέτοιος στόχος   δεν προωθεί την ενότητα του κλάδου. Υπονομεύει τη δυνατότητα να έχει ένας αγώνας αποτελέσματα, σπέρνει αυταπάτες, οδηγεί τελικά σε πισωγύρισμα και χειροτέρευση. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν τη κατάσταση.

Σήμερα είναι πιο βέβαιο από ποτέ ότι, κανένας μόνος του και τμηματικά, δεν μπορεί να αποκρούσει αποτελεσματικά την ενιαία επίθεση που δεχόμαστε. Στα λόγια όλοι μαζί και στην πράξη ο καθένας το μαγαζάκι του, είναι λογική που διευκολύνει την κυβέρνηση –Τρόικα-ΔΝΤ και ΕΕ να περνούν εύκολα την αντεργατική τους πολιτική.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε αρκεί να δημιουργήσουμε ένα κίνημα οργανωμένο, με σχέδιο, αντοχή, αιτήματα  και προοπτική. Τέτοιο, που θα δημιουργεί προϋποθέσεις νίκης στον πόλεμο που διεξάγεται.

·         Λέμε όχι στην ένταξη στον ΕΟΠΥΥ, για να εμποδίσουμε την ενοποίηση προς τα κάτω.
·         Ενώνουμε και συσπειρώνουμε τον κλάδο,  διεκδικώντας  ένα ενιαίο ταμείο για όλους τους εργαζόμενους, στις τράπεζες και στις θυγατρικές, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους. Ένα ταμείο όχι επαγγελματικό, αλλά στη βάση των αυτοδιαχειριζόμενων ταμείων που έχουμε στον κλάδο, με τις καλύτερες παροχές.
·         Χωρίς καμία αυταπάτη. Ο αγώνας για τη διατήρηση των παροχών περνά μέσα από τη σύγκρουση με την πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία.
·         Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.
·         Ο αγώνας για τα ζητήματα της Υγείας πρέπει να συντονιστεί με όλους τους κλάδους, με όλη την εργατική τάξη, ενάντια στην προωθούμενη πολιτική που τη τσακίζει.

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να ανοίξουν τέτοιο δρόμο. Χρόνια τώρα, είναι στη γραμμή της ενσωμάτωσης και του συμβιβασμού και δεν αλλάζουν.

·         Το ΠΑΜΕ καλεί τους τραπεζοϋπάλληλους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.
·         Να μην επιτρέψουν ούτε το εμπόριο ελπίδας, ούτε την υποταγή.
·         Να ανοίξει η συζήτηση σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κατάστημα.
·         Να γίνουν γενικές συνελεύσεις, να κλιμακωθεί ο αγώνας.

Ο δρόμος του αγώνα, της ρήξης και της σύγκρουσης είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Είναι ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
  

                                     ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ