Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Sabbatical;; για ποιον και γιατί;
Ποιος μπορεί να είναι ο σοβαρός λόγος που οδηγεί κάποιον εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους απασχόλησης σε τράπεζα να συνυπογράψει την απόλυσή του σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η μερική απασχόληση, με 1,5 εκατ. ανέργους και 2,5 εκατ. ανασφάλιστους; Πού θα πας συνάδελφε;
Στο προηγούμενο πρόγραμμα «εθελούσιας» αποχώρησης ρωτήσαμε μια συνάδελφο που δήλωσε συμμετοχή: «αν για κάποιο λόγο ήσουν βέβαιη ότι ως την συνταξιοδότησή σου δε θα κινδύνευε η συγκεκριμένη θέση σου εργασίας και τόσο οι υφιστάμενες συνθήκες εργασίας όσο και ο μισθός σου, έστω και αυτός, δε θα επιδεινώνονταν, θα δήλωνες συμμετοχή;». Η απάντησή της ήταν ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΟΧΙ». Η ιστορία είναι πραγματική.

Συνάδελφοι,
το sabbatical, ή πρόγραμμα αποχώρησης, ή εθελούσια, ή όπως αλλιώς και αν κατά καιρούς μπορεί να το ονομάσει η Διοίκηση συμφέρει αποκλειστικά και μόνο την Τράπεζα για την οποία οι εργαζόμενοί της θεωρούνται κόστος. Ενώ για έναν εργαζόμενο θα πλήρωνε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές μέχρι τη συνταξιοδότησή του, που ενδεχόμενα σε πολλές περιπτώσεις να ξεπερνούσε τις 400.000€, με την αποχώρηση, δίνοντας λιγότερα από 100.000€ για να αποχωρήσουν, γλυτώνει εκατομμύρια ευρώ από το σύνολο των εργαζομένων που θα λύσουν συναινετικά τη σύμβαση εργασίας τους και θα μπουν στο «κλίμα» της εργασιακής περιπλάνησης ή θα καταλήξουν σαν «τιμημένα γηρατειά» βαθμιαία στην εγγυημένη σύνταξη των 400 ευρώ! Έχουμε περιγράψει ξανά αναλυτικά τα οφέλη της Τράπεζας και τη ζημιά των εργαζομένων από μια τέτοια διαδικασία (βλ. κοινή ανακοίνωση ΕΣΑΚ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - ΕΣΑΚ ΜΑΚ.ΘΡΑΚΗΣ - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ CPB - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΡ.ΚΥΠΡΟΥ – ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ 25/7/13 με τίτλο: Οι «εθελούσιες» είναι απολύσεις)
Όλοι γνωρίζουμε πως ανάμεσα μας ελάχιστοι είναι οι συνάδελφοι που βρίσκονται στο όριο συνταξιοδότησης. Η εργοδοσία στοχεύει κυριολεκτικά στη λογική του μικρότερου κακού καλλιεργώντας κλίμα ανασφάλειας ανάμεσά μας. Γι’ αυτό και έχουν σε μόνιμη απειλή τους συναδέλφους μας των θυγατρικών (αυτούς που οι πλειοψηφίες ΟΛΩΝ των συλλόγων αρνούνται να τους αναγνωρίσουν συνδικαλιστικά), γι’ αυτό και συζητούν «στα μουλωχτά» νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ. Το περιβάλλον που δημιουργεί η Διοίκηση κάνει τους εργαζόμενους να «θέλουν» να φύγουν. Θα είναι τέτοιο το όφελος της Τράπεζας που το πρόγραμμα του sabbatical είναι το Νο 1 υπηρεσιακό στο portal, που εξατομίκευσαν τις αποζημιώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ανθρώπινου Δυναμικού!
Ας αναρωτηθούμε: τη στιγμή που το δίκτυο καταστημάτων κυριολεκτικά γογγύζει από το φόρτο εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες (αλήθεια αυτά τα μηνύματα δεν αφορούν την επιλεκτική ακοή της εργοδοσίας;), τη στιγμή που ο Όμιλος προσδοκά σε μεγαλύτερο μερίδιο αγορών (όχι μόνο χρηματοπιστωτικών) και κερδοφορίας, είναι δυνατό να επιδιώκεται μείωση των θέσεων εργασίας;

Συνάδελφοι,
δε σας καλούμε απλά να γυρίσετε την πλάτη στην «εθελοντική» μείωση των θέσεων εργασίας. Σας καλούμε να προβληματιστείτε από το ρόλο παρατάξεων και συνδικαλιστικών πλειοψηφιών που φανερά ή κρυφά σας ωθούν στην αποχώρηση, που αναζητούν καλύτερους όρους(!!) αποχώρησης, κρίνοντας το Πρόγραμμα ως «φτωχό», που διαπραγματεύονται τη μείωση των θέσεων εργασίας. Συμβάλλουν αντικειμενικά στην καλλιέργεια ατομικής συνείδησης, ατομικών κριτηρίων, ατομικής στάσης κι επιλογής σε ένα συλλογικό ζήτημα, διευκολύνοντας έτσι την εργοδοσία, καλλιεργούν την αυταπάτη ότι κάπου αλλού, με κάποιον άλλο εργοδότη θα βρούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, χωρίς να χρειαστεί να παλέψουμε, να συγκρουστούμε γι’ αυτό.
Στην πρόσκληση της Διοίκησης να αποχωρήσουμε «οικειοθελώς» απαντάμε με απεργία στις 27/11/2014 και από σήμερα διεκδικούμε ωράριο, μισθό, συνθήκες εργασίας με βάση τις δικές μας ανάγκες.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΦΩΝΗ
ΣΤΙΣ 27 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ - ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Με το ΠΑΜΕ, στην Αθήνα στην Ομόνοια στις 11πμ και σε όλη την Ελλάδα