Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Με εκβιασμούς προωθεί η «Alpha Bank» το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου»

 
Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας
Να σταματήσει η τρομοκρατική τακτική της «Alpha Bank», με την οποία εκβιάζει τους εργαζόμενους να ενταχθούν στο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του προς τον υπουργό Εργασίας. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Η "ALPHA BANK" στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των εργασιών της εξήγγειλε ένα πρόγραμμα "εθελούσιας εξόδου", δηλαδή "εθελούσιων απολύσεων", με στόχο τη μείωση του προσωπικού της. Η ισχύς του προγράμματος ξεκίνησε τη Δευτέρα 15 Σεπτέμβρη και λήγει στις 30 Σεπτέμβρη.
Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συμμετοχή περισσότερων εργαζομένων, γιατί έτσι μειώνεται περισσότερο το "μισθολογικό κόστος" της τράπεζας.
Στην προσπάθειά της αυτή η τράπεζα απειλεί, εκβιάζει, τρομοκρατεί εργαζόμενους που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Συγκεκριμένα:
1. Ανώτερα διευθυντικά στελέχη της τράπεζας επικοινωνούν τηλεφωνικά με εργαζόμενους και τους απειλούν με απόλυση σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση του προγράμματος, γιατί "δεν είναι στο αυριανό πλάνο της τράπεζας".
2. Καλούν εργαζόμενους στη Διεύθυνση Προσωπικού, όπου ωμά τους εκβιάζουν με απόλυση, αν δεν κάνουν χρήση του προγράμματος, λέγοντάς τους ότι δεν είναι αποδοτικοί. Εχουν φτάσει μάλιστα και στο σημείο να εκβιάζουν άτομα με ειδικές ανάγκες.
Η διαδικασία της "εθελούσιας εξόδου" συμφέρει μόνο την εργοδοσία, γιατί ενισχύει τα κέρδη της, καθώς μειώνει τα λειτουργικά της έξοδα. Προσδοκά να απολύσει ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων χωρίς συνέπειες, αφού οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να "αποδέχονται", κάτω από απειλές και εκβιασμούς, την απόλυσή τους. Στη θέση τους και κάνοντας χρήση αντεργατικών νόμων έχει τη δυνατότητα, όταν το θελήσει, να προσλάβει άλλο προσωπικό με μισθούς πείνας και χειρότερες εργασιακές σχέσεις. Για όσους φύγουν οι συνέπειες μακροπρόθεσμα θα είναι αρνητικές (υποταγή στους εργοδοτικούς σχεδιασμούς, δάνεια και φόροι που εξανεμίζουν την αποζημίωση, μείωση των συντάξεων κ.ά.) Ενώ όσοι παραμείνουν στη δουλειά καταδικάζονται σε εντατικοποίηση της εργασίας, χαμηλότερους μισθούς, συρρίκνωση δικαιωμάτων, για να γίνει η τράπεζα πιο "ανταγωνιστική"».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν:
  • Να σταματήσει τώρα η τρομοκρατική τακτική της «Alpha Bank» στους εργαζόμενους για την είσοδό τους στο πρόγραμμα εθελούσιας.
  • Να μην υπάρχει οποιαδήποτε επίπτωση στους εργαζόμενους που επιλέγουν να μη συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» και να παραμείνουν στην «Alpha Bank».