Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ
Κατόπιν αιτήματός μας από το πρωί της περασμένης Παρασκευής, συνεδρίασε χθες 11/12 το Δ.Σ. του ΣΕΥΤΚΕ. Μεταξύ άλλων πληροφορηθήκαμε πως το προεδρείο του Συλλόγου μας ήταν αναλυτικά ενημερωμένο για το σχέδιο της Διοίκησης να εξωθήσει σε «εθελούσια» απόλυση 100δες εργαζόμενους, ήδη μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωσή του.
Ο εκπρόσωπος του Αγωνιστικού Μετώπου στο Δ.Σ. ανέφερε ότι τούτη την κρίσιμη στιγμή όλοι κρινόμαστε για το πώς τοποθετούμαστε με ξεκάθαρο τρόπο (ή δεν τοποθετούμαστε, ή σιγοντάρουμε αφήνοντας το χρόνο να περνά) απέναντι σε ένα γενικότερο σχέδιο που υλοποιεί η εργοδοσία. Ανεξάρτητα από τη μορφή αυτού του σχεδίου (λήξεις και καταγγελίες συμβάσεων χθες, Εθελούσιες Έξοδοι σήμερα) η ουσία βρίσκεται στο περιεχόμενο: δεκάδες συνάδελφοι έχασαν και θα χάσουν τη δουλειά τους. Τούτο σε αυτές τις συνθήκες συνιστά ανεργία. Προτείναμε (και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ.) ως καταρχήν απόφαση:
·         Να ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ως ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ το τρέχον σχέδιο Εθελουσίας. Πρόκειται για απώλεια θέσεων εργασίας με μεγαλύτερη αποζημίωση απόλυσης από την υποχρεωτική από το Νόμο. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί συνάδελφοι τρομοκρατημένοι δείχνουν ενδιαφέρον, σκεφτόμενοι μια αυριανή, υπό δυσμενέστερους όρους, απόλυση.
·         Να ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ να ΜΗΝ συμμετάσχει κανείς στο Πρόγραμμα. Δε μπορούμε να έχουμε ρόλο Πόντιου Πιλάτου στους εκβιασμούς στους συναδέλφους για να υπογράψουν. Μια τέτοια στάση δεν είναι απλά ανεύθυνη αλλά αντικειμενικά εξυπηρετεί τους σκοπούς της Διοίκησης. Καμιά «ελεύθερη βούληση» δεν οδηγεί σε παραίτηση εργαζόμενους σήμερα και μια μη ξεκάθαρη θέση ευνοεί τον ισχυρότερο, την Τράπεζα.
Επίσης, επαναφέραμε το αίτημα να σταλεί επιτέλους μια (κοινοποιημένη στους συναδέλφους) επιστολή προς τη Διοίκηση για να ενημερωθούμε για τον ακριβή αριθμό συναδέλφων που καταγγέλθηκε ή έληξε η σύμβασή τους από την αρχή του έτους. Να σταματήσει να αποτελεί επτασφράγιστο προνομιακό μυστικό που μοιράζονται κάποιοι, να σπάσει το «χρήσιμο» προς την εργοδοσία κλίμα μυστικοπάθειας.
Με μια θέση όπως αυτή που καταθέσαμε μπορεί ένας Σύλλογος να καλέσει σε συγκεκριμένη στάση τους εργαζόμενους, όχι απλά και μόνο να προβληματιστούν αλλά και να υποστηρίξουν αυτή τη θέση μέσα από συλλογικές διαδικασίες, περιοδείες, εκδηλώσεις, συνελεύσεις. Να πάει με διαμορφωμένη  συγκεκριμένη θέση και  αντίληψη σε Γ.Συνέλευση.
Καλούμε τους συναδέλφους και να μη συναινέσουν στους εκβιασμούς, να μη δεχτούν την εθελούσια απόλυση και να δώσουν μαζικό παρών με αυτή τη θέση στις εκδηλώσεις και τη Γενική Συνέλευση που πρέπει άμεσα να πραγματοποιηθεί. Η θέση μας δεν φέρνει ως πρόσχημα τον φόβο των συναδέλφων, αλλά πάει ΚΟΝΤΡΑ σε αυτόν.
Ενότητα στη βάση των κοινών μας συμφερόντων
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ
 ΥΓ. Μέσα από τους εκπροσώπους του Αγωνιστικού Μετώπου στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ ενημερώσαμε και ζητήσαμε η Ομοσπονδία να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις.